Avem placerea sa va aducem la cunostinta ca in perioada 16 – 21 aprilie 2019, sub Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mohammed al VI-lea al Marocului si sub egida Ministerului Agriculturii si Pescuitului, se va organiza in Maroc, la Mèknes, cea de-a XIV-a editie a Salonului International al Agriculturii din Maroc, cea mai importanta manifestare sectoriala din Africa si Orientul Mijlociu.

La editia din acest an, si-au anuntat pana in prezent participarea peste 60 delegatii oficiale, 1200 expozanti, fiind asteptati peste 1.000.000 vizitatori, dintre care 300.000 profesionisti din domeniu. Peste 60 tari din cele 4 continente vor participa cu pavilioane nationale, expunand pe o suprafata de 17,2 Ha, din care 14 Ha suprafete acoperite. In timpul desfasurarii manifestarii, se vor organiza reuniuni bilaterale intre participanti, fiind programate conferinte, seminarii, mese rotunde, diverse prezentari tehnice si demonstratii.

Romania a participat cu standuri proprii la ultímele 7 editii ale manifestarii, fiind expuse diverse produse agroalimentare (mezeluri, conserve de legume, conserve de carne, branzeturi si cascavaluri, biscuiti, napolitane, dulciuri, miere, cereale), echipamente diverse (sisteme pentru irigatii, pompe submersibile, motoare electrice, mori diverse, sisteme fotovoltaice integrate, implemente agricole), servicii (foraj puturi de apa de adancimi diverse), printre altele. In paralel, pe durata desfasurarii manifestarilor anterioare, au fost organizate in colaborare cu sistemul Cameral si diversele entitati si autoritati din Romania, misiuni economice din sectorul agroalimentar. Pe baza bunelor relatii de colaborare de care Ambasada Romaniei in Maroc/BPCE Tanger dispun pe langa organizatori, ca si la editiile precedente, a fost obtinut si pentru editia din acest an o suprafata de expunere cu titlu gratuit, decorata, in suprafata de 30 metri patrati. Standul Romaniei va fi amplasat in Polul International al Salonului.

Ca si la editiile anterioare, pe durata desfasurarii manifestarii din acest an, se vor organiza in colaborare cu Camerele de Comert Regionale, Camerele Agricole si diversele entitati sectoriale marocane si straine, forumuri de afaceri si reuniuni bilaterale intre autoritatile si societatile romanesti participante si societatile omoloage marocane si straine care vor fi prezente la manifestare.

Participarea Romaniei va fi coordonata de catre Ambasada Romaniei/BPCE Tanger, in colaborare cu Camera de Comert Bilaterala Maroc – Romania, CCIB,  precum si cu sistemele Cameral si Asociativ din Romania.

Ambasada Romaniei, va  organiza si la aceasta editie, in colaborare cu Camera de Comert Bilaterala Maroc – Romania si Camera de Comert si Industrie Bucuresti, in cadrul Standului Romaniei, un birou de informatii permanent, sprijinind astfel oamenii de afaceri romani, marocani si straini, participanti la manifestare, punand la dispozitia acestora baze de date sectoriale, studii si informatii de piata, informatii asupra legislatiei din cele doua tari, identificandu-se astfel si numeroase oportunitati de afaceri, de cooperare economica si atragerea de investitii.

Sectorul agricol este foarte important pentru economia marocana, contribuind cu 19 procente la formarea PIB-ului (15 % agricultura si 4 % sectorul agro-industrial). Sectorul asigura peste 4 milioane de locuri de munca, dintre care 100 mii in sectorul agroindustrial.

Sectorul agricol beneficieaza la randul sau de un plan de dezvoltare, numit „PMV – Planul Maroc Verde”, care urmareste consolidarea si dezvoltarea sectorului. Sunt prevazute investitii de peste 1 miliard Euro pana in anul 2020, sectorul agricol urmand sa inregistreze cresteri anuale de 15 %, contribuind astfel cu peste 17 miliarde Euro la PIB-ul anual al Marocului si urmand a crea pana in 2020 1 milion de noi locuri de munca. Un alt beneficiu major al aplicarii planului sectorial de dezvoltare, va fi triplarea veniturilor lucratorilor din agricultura.

         Intrucat Marocul atrage in continuare numeroase investitii straine in sectorul agroindustrial, datorita avantajelor naturale de care beneficieaza (apropierea geografica fata de Europa – principalul partener economic, mare varietate de ecosisteme), imbunatatirii mediului de afaceri, liberalizarii schimburilor de produse agricole cu Uniunea Europeana si luand in considerare avantajele aplicarii planului  de dezvoltare sectoriala, prin care sunt acordate subventii si diverse alte facilitati, se creaza premize reale pentru societatile romanesti din sector de a furniza diverse produse si servicii, dintre care mentionam:

  • Cereale (grau pentru panificatie, porumb, orz) si furaje pentru animale. Marocul este dependent de importul de cereale, productia medie anuala fiind de 7 milioane tone, iar necesarul de peste 14 milioane tone. In cursul anului 2018, productia de cereale a inregistrat 8,5 milioane tone. Pentru anul 2019, perspectivele nu sunt foarte favorabile datorita conditiilor climatice din aceasta perioada;
  • Forajul de puturi de apa, furnizarea de echipamente si sisteme pentru irigatii (pompe submersibile si de suprafata, panouri fotovoltaice, motoare electrice si diverse accesorii);
  • Furnizarea de implemente agricole;
  • Furnizarea de ingrasaminte etc;
  • Furnizarea de produse alimentare diverse (branzeturi, cascavaluri, mezeluri Halal, conserve din carne Halal, conserve de legume, semipreparate Halal, miere, biscuiti, napolitane, dulciuri diverse);

Participarea firmelor romanesti de profil (atat cu exponate cat si prin trimiterea de reprezentanti) la aceasta a XIV-a editie a SIAM, va oferi oamenilor de afaceri din Romania posibilitatea de a cunoaste mai bine potentialul agricol al Marocului si programele sectoriale de dezvoltare. Totodata, prezenta la Meknès ar permite realizarea de contacte directe cu societatile marocane si straine din sector, in vederea identificarii de noi posibilitati concrete de cooperare in acest domeniu atat in Maroc cat si in regiune, Marocul fiind principala poarta de acces in Africa si Orientul Mijlociu.

Pentru detalii suplimentare asupra evenimentului, recomandam consultarea site-ului organizatorului: www.salon-agriculture.ma

De asemenea, pentru informatii suplimentare si sprijin, recomandam societatilor si asociatiilor romanesti interesate in participare, sa se adreseze BPCE Tanger, mobil: 00212 664 815 494,  e-mail: remusradulescu@yahoo.com.br, persoana de contact Remus RADULESCU.