Camera de Comerţ este o organizaţie profesională cu caracter patronal a comercianţilor şi industriaşilor, menită să apere interesele lor specifice în faţa autorităţilor şi organizaţiilor din ţară şi din străinătate şi să promoveze afacerile pe plan local, naţional şi internaţional. Camera de Comerţ este o creaţie specifică a economiei de piaţă şi va funcţiona atâta timp cât va exista acest tip de economie. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Buzău funcţionează în temeiul Decretului – Lege nr. 139 /1990 privind Camerele de Comerţ şi Industrie din România, a Hotărârii Guvernului nr. 799/1990 şi a Legii nr. 337/2007 cu modificările și completările aduse de Legea nr. 39 din 30 martie 2011.
Camerele de Comerţ din România s-au înfiinţat în 1864 în principalele oraşe din ţară, inclusiv în Buzău; în acea vreme Camera din Buzău aparţinea de Camera de Comerţ din Brăila, conform organizării camerale de atunci. În 1886 se introduce denumirea “Camera de Comerţ şi Industrie” şi Camera din Buzău va trece în circumscripţia Camerei din Ploieşti.
Camera de Comerţ şi Industrie Buzău există efectiv, ca instituţie autonomă, din 28 octombrie 1928. Ea a funcţionat într-un local propriu “Palatul Camerei de Comerţ “, situat pe strada Ostrovului.
Reînfiinţate în baza Decretului – Lege nr. 139/1990, în care se spunea printre altele: “Comercianţii…pot constitui în reşedinţele de judeţ camere de comerţ”, Camerele de Comerţ, Industrie şi Agricultură sunt organizaţii neguvernamentale, non profit, apolitice şi autonome, care apără, sprijină şi reprezintă interesele agenţilor economici din zona lor de jurisdicţie. Din punct de vedere juridic ele sunt subiect de drept privat, nu de drept public. Prin urmare Camerele sunt instituţii de interes public şi nu autorităţi publice.