DESIGNED BY joomla2you
    • Judeţul Buzău este situat în sud - estul României şi se învecinează cu judeţele Braşov, Brăila, Covasna, Vrancea, Ialomiţa şi Prahova, deţinând 2,6% din suprafaţa ţării.
    • Camera de Comert este o organizatie profesionala cu caracter patronal a comerciantilor si industriasilor, menita sa apere interesele lor specifice in fata autoritatilor si organizatiilor din tara si din strainatate si sa promoveze afacerile pe plan local , national si international.
    • Aflat la a XX-a ediţie TOP-ul firmelor din judeţul Buzău continuă să rămână unul din cele mai eficiente mijloace de informare şi promovare activă a societăţilor comerciale, al oamenilor de afaceri care dau dovadă de un management competitiv şi inteligent ajungând astfel pe podiumul succesului atât pe plan local, naţional cât şi internaţional.

Scurt istoric al Camerei de Comert Industrie si Agricultura Buzau

Infiintarea primelor camere de comert in principalele orase ale tarii prin Legea din 2/14 octombrie 1864, prin sprijinul puternic al lui N. Kretzulescu, Mihail Kogalniceanu si al altor oameni politici, care au sesizat importanta deosebita a acestor institutii pentru revigorarea activitatilor economice, a marcat Inceputul unei activitati cu rezultate dintre cele mai benefice, activitate Intrerupta brutal In 1949.

Camera de Comert si Industrie Buzau exista efectiv, ca institutie autonoma din 28 octombrie 1928. Organele de conducere ale Camerei erau Adunarea generala, adunarile pe sectiuni, Consiliul de administratie, Comitetul de cenzori si Comisia interimara, In caz de dizolvare a Consiliului Camerei.

Camera de Comert si Industrie Buzau edita Buletinul Camerii de Comert si Industrie Buzau, pe care il tiparea la Tipografia Luca I. Oprescu din Buzau. Publicatia aparea sporadic si cuprindea, de obicei, dari de seama privind activitatea Camerei, firmeleinmatriculate intr-o anumita perioada, informatii privind reglementarile intrate In vigoare, analize ale situatiei economice ale judetului.

In anii ’30 Camera de Comert si Industrie Buzau va edita publicatia bilunara “Comertul si Industria Buzaului”, care era “organ al Sfatului Negustoresc si Cercului Comercial si Industrial Unite – Sectiunea Buzau“ si care cuprindea, pe 3 pagini din 4, “Buletinul Oficial al Camerei de Comert si Industrie Buzau”.

Camera a editat mai multe monografii economice ale judetului Buzau, in care se gaseau si rapoarte privind “mersul comertului si industriei”.

Camera era permanent implicata In problematica economica a judetului. Iata, de exemplu, In sedinta Comitetului de Directie din 5 aprilie 1930 (sambata) se aproba o interventie a Camerei la Ministerul de Finante pentru “pasuirea platii impozitelor, care trebuie facuta si de Administratiile financiare”. In sedinta din 1 august 1930 se propune “fixarea unei valori fixe a patentei pentru cel putin trei ani”. Datorita puterilor acordate de Lege, Camera putea interveni direct , printre altele, pentru apararea concurentei loiale. Un singur exemplu: la sfarsitul anilor ’30 fabrica de Incaltaminte “Lanz” din Buzau da faliment, urmand ca produsele din stoc sa se vanda de urgenta, Insa sub pretul pietii. Camera de Comert si Industrie Buzau nu va elibera autorizatia de vanzare, eliminand, cum era si firesc, posibilitatea de a se face concurenta neloiala comerciantilor de Incaltaminte.

Camera de Comert si Industrie Buzau functiona Intr-un local propriu, “Palatul Camerei de Comert”, situat pe actuala strada a Ostrovului, local ocupat In prezent de MIC IND – S.A. Imobilul a fost cumparat In 1926 de Camera de Comert si Industrie Ploiesti (de care apartinea pe atunci Camera de Comert si Industrie Buzau), de la Ernestina Moise Rosenblatt; acesta era situat “pe strada Doamna Neaga, colt cu Sf. Arhangheli nr. 5, fiind compus din un corp de case cu beciu, o magazie cu doua ochiuri, dimpreuna cu tot locul si curtea, dupa cum se gaseste astazi Imprejmuit”.

La 7 decembrie 1942 Camera de Comert si Industrie Buzau va cumpara un teren de 1.492 metri patrati, situat In Buzau, pe str. Carol I nr. 45, colt cu strada Anton Filoti , pentru suma de 4.000.000 lei. Cum Camera nu dispunea decat de 1.500.000 lei, pentru strangerea diferentei pana la 4.000.000 negustorii buzoieni au contribuit benevol.

In procesul-verbal al Comisiunii interimare a Camerei din 19 noiembrie 1944 se propune ca pe terenul mentionat sa se construiasca noul “Palat al Camerei”, deoarece “prin planul de sistematizare actualul imobil urmeaza a fi expropriat”. Proiectul constructiei a fost gata In cateva luni; s-au gasit si surse de finantare pentru ceea ce ar fi trebuit sa fie “cea mai moderna si mai impunatoare cladire din oras”; dar vremurile s-au schimbat nemernic si proiectul a ramas doar vis.

In toamna lui 1944 Romania va deveni o colonie sovietica; politica de sorginte bolsevica aplicata de statul roman In viata economica va fi una de distrugere graduala a economiei private si de trecere la o economie de stat, ultracentralizata si hiperplanificata, controlata permanent de “organele“ partidului unic. Camera de Comert si Industrie Buzau, ca reprezentant al comunitatii de afaceri buzoiene, trebuia desfiintata. Acesta a fost un imperativ al acelor ani, nedeclarat vreodata, dar vadit de actiunile din ce In ce mai virulente de anihilare a oricarui tip de activitate privata. Prin disparitia firmelor existenta Camerei nu ar mai fi avut sens.

Ramasa fara surse viabile de venituri, dar efectiv si fara obiect , Camera va fi desfiintata prin Decretul nr. 74 din 25 februarie 1949, ca si celelalte Camere de comert si industrie din tara, cu exceptia Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti, care va deveni Camera de Comert si Industrie a Romaniei, institutie de stat, si a camerelor de comert mixte. Patrimoniul CCI Buzau este preluat de stat.

Parteneri

 

Copyright (c) www.cciabuzau.ro 2014. All rights reserved.