Evenimente 2017

ERASMUS +
Întâlnire cu elevi și profesori de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman

În data de 19.121.2017 la sediul Centrului Europe Direct Buzău a avut loc o întâlnire cu elevi și profesori de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman.
Reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău au prezentat avantajele participării în proiecte ERASMUS +.
Doamna profesor Carmen Sin de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman a prezentat rezultatele întâlnirii pe care tinerii români și cei din Italia, Spania, Grecia, Turcia și Serbia au avut-o în Turcia la Edirne în cadrul unui proiect Erasmus + Schimb de tineri.
Tema întâlnirii a fost adoptarea unui stil de viață sănătos pentru cei 30 de participanți care au interacționat prin metode non formale, sport, activități culturale, curiozități gastronomice specifice fiecărei țări.
Concluzia a fost că stresul nu este ușor de evitat dar nu este imposibil și lupta pentru impunerea unui stil de viață sănătos poate defini un tânăr la aceasta vârstă pentru tot restul vieții.

IMG_3380 IMG_3379 IMG_3378 IMG_3373 IMG_3372 IMG_3371 IMG_3370 IMG_3365 IMG_3364 IMG_3363 IMG_3362

=============================================================================

Vizită la Așezământul pentru persoane vârstnice de la Câmpeni

Miercuri, 20.12.2017, voluntari de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman și Organizația EDU-CARE din Buzău alături de reprezentanți ai Centrului Europe Direct Buzău au vizitat Așezământul pentru persoane vârstnice de la Câmpeni.
Tinerii au dus persoanelor vârstnice din Așezământ ajutoare sponsorizate de câteva firme buzoieneși Europe Direct Buzău.
În mica biserică elevii au donat un brăduț si l-au împodobit cât au putut de frumos ajutați de părintele Ștefan.
Vestitori asemeni magilor, tinerii au colindat și au impresionat prin dorința de a aduce o rază de bucurie celor în suferință.
Anul trecut voluntarii au petrecut aici o zi plantând puieți de pomi fructiferi pe o suprafață destul de întinsă.
Curiozitatea de a vedea ce fac puieții, dorința de a face bine, dragostea de oameni au fost lucruri normale pe care tinerii le pot face!

IMG_3410 IMG_3415 IMG_3418 IMG_3429 IMG_3443 IMG_3465 IMG_3487 IMG_3505 IMG_3506 IMG_3508 IMG_3516

=============================================================================

România și semestrul european

Centrul Europe Direct Buzău a organizat marți 12 decembrie 2017, în amfiteatrul Colegiului Național Mihai Eminescu din Buzău, prezentarea / dezbatere ”România și semestrul european”.
Invitat de onoare a fost Doamna Carmen Mărcuș – Economic Adviser / European Semester Officer – Reprezentanta Comisiei Europene în România, care a evidențiat pe înțelesul tuturor, indicatorii raportului Semestrului european.
La întâlnire au mai participat Domnul Viceprimar Andrei Neder, inspectorii ISJ Buzău Doamna Serenela Dinu și Domnul Toni Nicolae, profesorii ambasadori ai Parlamentului European și directorii colegiului, elevi juniori ambasadori ai Parlamentului European și profesorii lor, precum și elevi din liceele din municipiul Buzău: Seminarul Teologic Chesarie Episcopul, Colegiul Economic Buzău, Liceul tehnologic C. Nenițescu Buzău, Liceul Grigore Moisil, Liceul Alexandru Marghiloman și Colegiul Tehnic, reprezentanți ai mediului de afaceri buzoian, public larg. Dezbaterea cu elevii participanți a punctat rolul tinerei generații în implicarea în problematica europeană dar mai ales în cea de zi cu zi care privește frecventarea școlii, participarea cu succes la programele europene.
Reprezentanții Centrului Europe Direct au făcut o retrospectivă celor 5 ani de activitate, importanța Corpului European de Solidaritate, Erasmus 30 de ani, Soteul Președintelui Juncker din 13 septembrie 2017, România la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
La finalul evenimentului, Centrul Europe Direct Buzău a acordat diplome de excelență partenerilor cu care a colaborat și care au sprijinit activitățile Centrului în cei cinci ani de existență.

eminescu cristina marcus 864 eminescu cristina marcus 822 eminescu cristina marcus 799

=============================================================================

GALA RESPONSABILITĂȚII SOCIALE A FIRMELOR BUZOIENE

Joi 16 noiembrie 2017 Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Buzău, structura gazdă a Centrului Europe Direct Buzău a organizat, TOPUL JUDEȚEAN AL FIRMELOR BUZOIENE 2017, eveniment consacrat și de tradiție, ajuns la a XXIV-a ediție. La eveniment au participat peste 300 persoane – reprezentanți ai firmelor laureate, invitați și reprezentanți ai presei buzoiene. Cele mai performante companii buzoiene, ale căror rezultate economice contribuie direct la forța economică a județului Buzău au reușit prin tenacitate și ambiție să reziste competiției, în contextul în care mediul de afaceri nu a fost ocolit nici anul acesta de dificultăți și obstacole.
Centrul Europe Direct Buzău a adus din nou în atenția participanților la eveniment, eforturile unor companii buzoiene în ceea ce privește implementarea și respectarea principiilor și valorilor responsabilității sociale a întreprinderilor, oferind zece TROFEE RSI.

20171116_185600 20171116_191146 20171116_192425 20171116_192848 20171116_194857

=============================================================================

Ce este Bullying-ul ?
Care sunt cauzele bullying-ului?
Recomandări și soluții de combatere

Au fost subiectele seminarului ce a avut loc miercuri 08 noiembrie 2018 la sediul Centrului EUROPE DIRECT Buzău. Partener al evenimentului a fost Școala Gimnazială Măgura care derulează un Proiect Erasmus + cu titlul STOP BULLYING: TAKE A STAND A LEND A HAND. Partenerii sunt şcoli din Franţa (College Gerard Philippe, Pessac), Italia (Istituto Comprensivo Di Altopascio), Polonia (Szkola Podstawowa nr 2 Rzeszów), Slovacia (Cirkevne gymnazium sv Mikulasa) şi Portugalia (Agrupamento de Escolas João da Silva Correia). Obiectivele acestui proiect sunt diminuarea valorilor reprezentative pentru fenomenul de agresiune cu cel puţin jumătate din nivelul actual, îmbogăţirea relaţiilor umane în ceea ce priveşte învăţarea prin colaborare şi cultivarea respectului şi respectarea valorilor europene ale demnităţii, egalităţii şi drepturilor omului.
La eveniment au participat elevi și cadre didactice din statele partenere. Invitat special a fost doamna Mihaela Frățilă – profesor psiholog la Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională(CJRAE) Buzău.
Ce este Bullying-ul ? Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Bullying reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic, care are trei caracteristici:
• Intenționat – agresorul are intenția să rănească pe cineva;
• Repetat – aceeași persoană este rănită mereu;
• Dezechilibrul de forțe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.
Care sunt cauzele bullying-ului?
Cauzele cele mai des întâlnite care determină astfel de comportamente ale agresorului pot fi lipsa de empatie, egocentrismul, orgoliul, superficialitatea relațiilor umane, și, mai ales, expunerea și preluarea unor modele de comportament similare – de cele mai multe ori, copilul reproduce cu semenii săi ceea ce vede acasă.
Recomandări și soluții de combatere – copilăria să rămână la locul ei
Cele mai multe beneficii în ceea ce privește eliminarea bullying-ului le-ar aduce schimbarea mentalității de la o vârstă cât mai fragedă. Acest lucru se realizează însă printr-un plan pe termen mai lung ce ia în calcul următoarele:
1. Metode non-formale de educare anti-bullying, cum ar fi jocurile de rol, prin care copiii să înțeleagă postura în care se expune fiecare parte a acțiunii de bullying și să conștientizeze consecințele grave pe care neglijarea le poate avea.
2. Abordarea subiectului, la nivel de profunzime, la orele de dirigenție din școli ori în cadrul orei de Consiliere și Orientare.
3. Organizarea de seminarii și dezbateri libere, întâlniri cu psihologi sau persoane care au fost parte a fenomenului bullying și care au reușit să depășească situația, ca exemplu de bună practică.

DSCN8332 DSCN8383 DSCN8386 DSCN8388 DSCN8389 DSCN8390 DSCN8398 DSCN8400 DSCN8401

=============================================================================

Vizită la Colegiul B.P. Hasdeu Buzău- 25.10.2017

Uniunea Europeană, Centrul Europe Direct Buzău, Corpul European de Solidaritate și Voluntariat au fost subiectele pe care le-am dezbătut la ora de dirigenție a clasei a XI- F de la Colegiul B.P. Hasdeu Buzău.
35 de elevi minunați și un cadru didactic de excepție doamna Profesor Raicu Viorica au fost gazdele evenimentului. Atmosferă degajata, întrebări, răspunsuri, promisiuni au fost coordonatele evenimentului.

IMG_2851 IMG_2843 IMG_2841 IMG_2838 IMG_2837

=============================================================================

Despre imigrație și emigrație cu partenerii Proiectului Erasmus+
AID refugees and immigrants

Având în vedere faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu una dintre cele mai complexe situații de la formarea sa, valurile imigranților și refugiaților care sosesc în țările europene, complexitatea și problemele multiple care trebuie abordate, transformă această problemă într-o necesitate majoră. Migrația și emigrația au făcut și fac parte din prioritățile Comisiei Europene așa cum a afirmat și președintele Comisiei Europene în cadrul discursului în Parlamentul European privind Starea națiunii – SOTEU.
Proiectului Erasmus+ AID refugees and immigrants este unul multidimensional și reunește parteneri din mai multe state ale UE din Palamós (Catalonia) – Spania, Rheda – Wiedenbrück (Germania), Strömsund (Suedia), Colegiul B.P. Hașdeu Buzău (România), Chios (Grecia) și un Centru de formare a profesorilor din Caldas da Rainha (Portugalia).
Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita includerea studenților imigranți și refugiați și a familiilor acestora în viața școlară și în comunitate, iar educația incluzivă constituie scopul proiectului.
Obiectivele secundare sunt acelea de a aduce oamenii împreună, de a le combina nevoile, de a găsi soluții, de a se accepta unul pe altul, de a implica toate părțile în participarea activă în societate și îmbunătățirea abilităților lor în comunicare și învățare.
Părțile implicate în proiect sunt din diferite niveluri ale sistemului educațional, de la primar la cel secundar, iar grupurile țintă sunt elevii, indiferent de nivelul sau vârsta acestora.
Având în vedere faptul ca partenerul din România Colegiul B.P. Hașdeu Buzău, este la rândul lui partener al Centrului Europe Direct Buzău, participanții din proiect ne-au onorat cu prezența în cadrul unei vizite de lucru în data de 10.10.2017. Pe lângă problemele care fac obiectul proiectului: imigrația și emigrația, reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău au făcut o prezentare a Rețelei Europe Direct, a Corpului European de Solidaritate, iar punctul forte a fost Discursul Președintelui Comisiei Europene din 13.09.2017 privind Starea națiunii – SOTEU. Au urmat o serie de întrebări și răspunsuri pe baza materialelor prezentate. La eveniment au participat 22 elevi și 15 cadre didactice din țările implicate în proiect care la final au primit materiale promoționale și cărți.

773c33_703cb79c78a14c5985d95f21b4d07295-mv2 773c33_798ee082b44e4836965aaa88d631fa5f-mv2 773c33_fc2ae35a279943aba0bfbea1a287f032-mv2 DSCN8378 DSCN8379 DSCN8380 DSCN8381

=============================================================================

“Ziua Internaţională a Educaţiei” şi Ziua naţională a “Centrelor Europe Direct”

Cu ocazia “Zilei Internaţionale a Educaţiei” şi a zilei naţionale a “Centrelor Europe Direct”, în data de 5 octombrie 2017, la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău, structura gazdă a Centrului Europe Direct Buzău, a avut loc o întâlnire cu tineri voluntari din Buzău şi elevi ai Liceului Alexandru Margiloman din Buzău.
Cu această ocazie a fost prezentată o sinteză a Soteului 2017, punctandu-se principalele idei şi mai ales importanţa anilor următori pentru viitorul Uniunii Europene în general şi al României în special, în contextul scenariilor expuse de preşedintele Jean – Claude Juncker în faţa Parlamentului European cu privire la starea Uniunii Europene.
Tot acum s-a scos în evidenţă rolul important al educaţiei, al şcolii, al dascălilor şi al părinţilor, oportunităţile oferite de programele de pregătire europene.
Reţeaua Europe Direct din care face parte şi Centrul Europe Direct Buzău, reprezintă una dintre cele mai importante modalităţi de informare şi comunicare europeană a cetăţenilor.
Apartenenţa noastră la Uniunea Europeană ne-a deschis şi mai mult orizonturile şi ne dă posibilitatea să facem un permanent schimb de know-how astfel încât evoluţia noastră să fie continuă.
Participanţii au primit informaţii de interes european şi materiale promoţionale inscripţionate cu însemnele Centrului Europe Direct.

DSCN8319 DSCN8320 DSCN8328 DSCN8344 DSCN8347 DSCN8350

=============================================================================

Despre ERASMUS +

– Ce este Erasmus+ ?
– Ce sunt proiectele de mobilitate?
– De ce mobilitate?
– Pentru cine sunt aceste proiecte?
Acestea au fost întrebările cărora le-am răspuns la dezbaterea pe care am organizat-o la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman în data de 3 octombrie 2017.
Ca urmare a prezentării realizată de reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău și a dezbaterilor care au avut loc concluzia a fost că programul ERASMUS + este foarte important pentru:
– dezvoltare personală, profesională şi socială prin dezvoltarea de competenţe (cunoştinţe, abilităţi, atitudini) într-un context internaţional precum şi recunoaşterea acestor competenţe;
– îmbunătăţirea procesului de predare, formare şi învăţare a profesioniştilor din domeniile educaţie, formare şi tineret;
– învăţarea sau aprofundarea unor limbi străine (creşterea competenţelor lingvistice);
– conştientizarea importanţei şi înţelegerea unor culturi şi ţări noi, dezvoltând astfel sentimentul de apartenenţă la valorile europene şi implicarea activă în comunitate;
– dezvoltarea capacităţii organizaţionale în contextul cooperării europene şi internaţionale;
– crearea de legături între educaţia formală, învăţarea nonformală şi formarea profesională;
– urmărirea unor sinergii cu câmpul muncii şi antreprenoriatul.
Prezentarea a fost urmata de un concurs de confecționarea siglei și a afișului Proiectului – Gândește critic, actionează inteligent!, unde sunt direct implicați.
În partea a doua a dezbaterii elevii au putut afla informații utile în legătură cu Discursul privind Starea Națiunii (SOTEU)- susținut de președintele Comisiei Europene Jean Cloude Junker în Parlamentul UE și Corpul European de Solidaritate.

IMG_3117 IMG_3120 IMG_3121 IMG_3123 IMG_3127 IMG_3128 IMG_3135 IMG_3136 IMG_3140 IMG_3142 IMG_3145

=============================================================================

26 septembrie – ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR

26 septembrie – ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR – a fost un bun prilej pentru promovarea şi sublinierea ideii că un om este cu atât mai bogat cu cât cunoaşte mai multe limbi de circulaţie internaţională. Orice limbă străină este interesantă şi utilă, fiecare limbă este o poartă deschisă către Europa, astfel încât poate că ar fi momentul să renunţăm la a mai spune ca o limbă este mai importantă sau mai frumoasă decât alta.
Acestea au fost temele dezbătute cu elevii de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman ocazie cu care fiecare elev a desenat cum și-a imaginat această zi.

descriere1 descriere2 IMG_20171003_130402 IMG_20171003_130425 IMG_20171003_130439 IMG_20171003_130446 IMG_20171003_130452 IMG_20171003_130501 IMG_20171004_102033 IMG-20171004-WA001 IMG-20171004-WA006

=============================================================================

Seminar de instruire al Reţelei Europe Direct – final de generaţie

În perioada 4 – 9 septembrie a avut loc la Tulcea, ultimul seminar al reţelei ED, din această perioada financiară. Organizat cu sprijinul colegilor din cadrul centrelor de la Brăila şi Galaţi, întâlnirea a reunit reprezentanţii centrelor ED din ţară, s-au discutat teme retrospective şi bune practici din ultimii ani, feedback-ul centrelor faţă de priorităţile Comisiei Europene, cum să se păstreze imaginea de ansamblu, viziunea şi misiunea EDIC, întâlnire cu voluntari din Galaţi, SOTEU Solidaritatea europeană Anul european al patrimoniului cultural.

20170906_103502 20170906_121641 20170906_121840 20170906_121937 20170906_122611 20170906_124909

=============================================================================

Tabără de comunicare și abilităţi practice pentru voluntarii EUROPE DIRECT

Centrele Europe Direct Târgoviște, Comănești, Mizil și Buzău au organizat, la Eforie Nord, Tabăra de comunicare și abilităţi practice pentru voluntarii Europe Direct.
Centrul Europe Direct Buzău a participat în perioada 19-24 august 2017 la tabăra pentru voluntari „Cu voi totul e mai simplu!” cu 11 tineri voluntari de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”- „Școală Europeană” și Colegiul Național „B. P. Hașdeu” din Buzău.
Într-un cadru informal, voluntarii și membri echipei de proiect și-au consolidat relațiile menite să formeze spiritul cetățenesc și implicarea activă în societatea europeană prin activități de socializare, de prezentare și exemple de bune practici.

Tabăra a avut ca obiective:
– Însuşirea unor noi metode de lucru aplicate cu succes în cadrul unui alt centru Europe Direct;
– Dobândirea unor abilităţi şi competenţe de lucru în echipă în activităţile de informare şi comunicare;
– Sporirea motivaţiei şi a implicării în activităţile de voluntariat dezvoltate de Centrele Europe Direct;
– Consolidarea relaţiilor dintre voluntari şi coordonatorii de activităţi, menite să formeze spiritul cetăţenesc şi implicarea activă în societatea europeană.
În cadrul evenimentelor care s-au derulat pe parcursul zilelor de tabără au avut loc diferite prezentări în vederea realizării unui schimb de experienţă, promovarea proiectului EUROPE DIRECT, precum şi diseminarea rezultatelor obţinute până în prezent care au fost susţinute utilizând metode ale educaţiei nonformale.
Activitățile desfășurate în perioada taberei:
– Să facem cunoştinţă! Cum ne integrăm într-un grup nou? Prezentare susținută de coordonatorul Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște;
– Activităţi de succes desfăşurate cu voluntari- exemple de bună practică din fiecare centru;
– Oportunităţi inovatoare pentru tineri prin Centrele EUROPE DIRECT – teambuilding prin activităţi nonformale;
– Legea Voluntariatului: elemente pozitive şi negative. Prezentare susținută de coordonatorul Centrului EUROPE DIRECT Buzău;
– Prezentare produse şi materiale informative Europe Direct – munca cu voluntari – Prezentare susținută de coordonatorul Centrului EUROPE DIRECT Comănești;
– Instrumente de bază în vederea dezvoltării abilităţilor şi deprinderilor practice pentru viaţă la tineri – Prezentare susținută de coordonatorul Centrului EUROPE DIRECT Mizil;
– Atelier de lucru – Imaginează, creează, inovează alături de tineri pentru tineri! activitate realizată în parteneriat cu centrele Europe Direct Târgoviște Comănești-Bacău, Mizil și Buzău;
– Eşti voluntar? Ce înseamnă pentru tine lucrul în echipă? – Mini-training de managementul conflictului pentru voluntari – activitate realizată de centrele Europe Direct Târgoviște Comănești-Bacău, Mizil și Buzău;
– Evaluarea stilurilor personale de lucru. Studiu de caz – Centura de siguranţă defectă – activitate realizată cu centrele Europe Direct Târgoviște Comănești-Bacău Mizil și Buzău.
Petrecerea timpului liber alături de copiii din cadrul Centrelor partenere: jocuri pe plajă, plimbări, scenete sau evoluții interpretative: muzică și dans, au contribuit la sporirea motivației tinerilor de a se implica în activitățile de voluntariat dezvoltate de Centrele Europe Direct, fapt care va duce la o creștere a reputației brand-ului „EUROPE DIRECT”, precum și la dezvoltarea personală a tinerilor participanți, dornici de cunoaștere și implicare socială.
Lucrul în echipă, precum și prezentarea tehnicilor de comunicare, a tehnicilor unui discurs de succes sau implicarea în activitățile de voluntariat inițiate de membrii rețelei Europe Direct, au condus la respectul și recunoștința tinerilor pentru

20170822_100847 20170822_101332 20170822_101336 20170822_101421 20170822_101424 20170822_101555 20170822_111103 20170822_202334 20170822_202348 20170822_202359 20170823_063114 IMG_1596 IMG_1607 IMG_1619 IMG_2413

=============================================================================

Participare alături de Centrul Cultural Francofon Buzău la tabăra francofoniei

Centrul Europe Direct Buzău a participat la cea de-a doua sesiune a taberei francofoniei desfășurată în cadrul ediţiei a VIII-a a proiectului “Centrul Francofon Internaţional Procomunitate”.
Tabăra s-a desfășurat în perioada 9-15 iulie 2017, la Hotelul MC Pietroasa de la Poiana Pinului, judeţul Buzău.
Proiectul internaţional prin care se promovează studiul limbii franceze şi al valorilor francofoniei este organizat de Centrul Cultural Francofon Buzău în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Consiliul Judeţean Buzău, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Franţei în România, Delegaţia Valonia -Bruxelles în România, Ambasada Elveţiei în România, Centrul Europe Direct Buzău, ACMRR Buzău, SC Dany Cris 93 Papetărie SRL Buzău, Fundaţia pentru Copii Sf Sava, Buzău, unităţi şcolare din judeţul Buzău şi din alte judeţe
Săptămâna 09-15 iulie a fost dedicată copiilor şi tinerilor cu vârste ȋntre 12 -19 ani, profesori şi animatori, reprezentanţi a mai multor state (România, Polonia, Franţa, Belgia, Haiti şi Camerun). Programul acestui proiect internaţional a cuprins activităţi teoretice, cât şi practice. Printre activităţile practice se numără atelierele ȋn limba franceză (de dans, de muzică, de arte plastice, improvizație teatrală, muzică francofonă africană, wood-craft etc.), filme francofone, concursuri de karaoke, de carnaval etc.
Centrul de Informare Europe Direct Buzău a participat activ la eveniment cu un stand documentar unde participanții au putut afla răspunsuri la întrebările de interes european, au comunicat pe teme europene, multilingvism, îndrumaţi de către reprezentanţii Centrului care au stimulat participanţii la un schimb de opinii pe teme europene.
Cu această ocazie, reprezentanţii centrului Europe Direct Buzău au distribuit eşarfe personalizate cu siglele UE şi Centrul ED Buzău, broşuri şi materiale promoţionale specifice.

19702153_1176943362412407_8891356701817840379_n 19875200_1174698919303518_534630403119791171_n 19875329_1174699899303420_8476037126276244800_n 19884025_1174698939303516_171942892018471398_n 19884472_1174699605970116_770657427647593874_n 19904927_1176943035745773_6596441353261388044_n 19904949_1174699205970156_4694054223301445335_n 19905208_1176942865745790_1361047225935632596_n 19905294_1174700152636728_9203928895826222617_n 19959113_1174699482636795_144314749664722323_n 19983854_1177178065722270_3132864649194310052_o 19983933_1177111115728965_3244786055177190357_o 19989264_1177181335721943_339952758581827079_n 20106272_1179940515446025_8845485176395542167_n

=============================================================================

TABĂRA FRANCOFONIEI

Centrul Europe Direct Buzău a participat vineri 07 iulie 2017, la tabăra francofoniei desfășurată în cadrul ediţiei a VIII-a a proiectului “Centrul Francofon Internaţional Procomunitate”.
Tabăra se desfășoară în perioada 2-15 iulie 2017, la Hotelul MC Pietroasa de la Poiana Pinului, judeţul Buzău.
Proiectul internaţional prin care se promovează studiul limbii franceze şi al valorilor francofoniei este organizat de Centrul Cultural Francofon Buzău în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Consiliul Judeţean Buzău, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Franţei în România, Delegaţia Valonia -Bruxelles în România, Ambasada Elveţiei în România, Centrul Europe Direct Buzău, ACMRR Buzău, SC Dany Cris 93 Papetărie SRL Buzău, Fundaţia pentru Copii Sf Sava, Buzău, unităţi şcolare din judeţul Buzău şi din alte judeţe
Tabăra francofoniei organizată în două sesiuni reunește copii şi elevi cu vârste între 6 şi 19 ani, profesori şi animatori, reprezentanţi a mai multor state (România, Polonia, Franţa, Belgia, Haiti şi Camerun), care vor promova prin intermediul limbii franceze, multiculturalitatea, plurilingvismul, dezvoltarea iniţiativei personale, spiritului de echipa şi voluntariatul pentru comunitate, prin organizarea de activităţi teoretice şi practice, ateliere ȋn limba franceză (de dans, de muzică, de arte plastice, improvizaţie teatrală, muzică francofonă africană, wood-craft etc.), filme francofone, concursuri de karaoke, de carnaval, etc.
Centrul de Informare Europe Direct Buzău a participat activ la eveniment cu un stand documentar unde participanții au putut afla răspunsuri la întrebările de interes european, au comunicat pe teme europene, multilingvism, îndrumaţi de către reprezentanţii Centrului care au stimulat participanţii la un schimb de opinii pe teme europene.
Cu această ocazie, reprezentanţii centrului Europe Direct Buzău au distribuit eşarfe personalizate cu siglele UE şi Centrul ED Buzău, broşuri şi materiale promoţionale specifice.

8b8d5c4151544dfbe39ac2e57d98841emaxim 19702404_1171942876245789_8323082436197311363_n 19732313_1171942966245780_6487458307843781840_n 19756610_1173921606047916_529345063969825743_n 19756748_1173921702714573_694407161940599716_n 19756778_1172283382878405_2000173921614968512_n 19944614_1537515079633646_6948020853383941103_o 19955962_1537515576300263_3378872727586636724_o 19956839_1537514986300322_1173147259432011163_o DSCN8248 DSCN8249 DSCN8250 DSCN8256 DSCN8264 DSCN8266 DSCN8268 DSCN8278

=============================================================================

Școala de Vară EDU-CARE și EUROPE DIRECT Buzău

În perioada 02-06.07.2017 Centrul Europe Direct Buzău și Asociația pentru educație și atitudine sociala EDU-CARE au deschis porțile Școlii de Vară, inițiativă născută în urma cursului de inițiere în antreprenoriat susținut de Centrul Europe Direct Buzău în luna iunie.
Toți participanții (voluntarii) Școlii de Vară au fost implicati într-un program interactiv care a îmbinat activități educative și creative. Printre temele abordate se numară: Creativitate & Inovație, Autenticitate, Dezvoltare personală și Orientare în carieră. Mai mult, partenerii și-au propus ca prin activitățile întreprinse să contureze importanța stimei de sine a pașilor pe care trebuie să-i urmeze tânărul în dezvoltarea psihologică corectă pentru a avea atitudini pozitive.
Activitățile au avut două componente, și anume: studiile de caz prezentate (ce înseamnă să spui nu și să te opui regulii grupului) și discutate de voluntari în echipă și a doua componentă, scrierea în echipă a suportului de curs axat pe stima de sine și antreprenoriat.
Cursul elaborat în cadrul acestei Școli de Vară va fi folosit în cadrul proiectului R.O.S.E, proiect finanțat de Banca Mondială la secțiunea consiliere.
Tematica abordată de curs se referă la dezvoltarea durabilă a stimei de sine, observarea și explicarea fragilității stimei de sine, a celei joase și a celei false, studiul factorilor care fac să evolueze favorabil stima de sine, protejarea stimei de sine de influențele toxice, de publicitate și presiunile sociale, afirmarea propriei persoanei, dar nu împotriva celorlalți, utilizarea practicii, singura care duce la o adevărată schimbare.
Școala de Vară va reprezenta treapta de lansare pentru calitățile unui potențial antreprenor de succes iar rezultatul va fi: copii motivați să-și atingă obiectivele pe plan personal și profesional iar prin activitățile desfășurate să ajute comunitățile din care fac parte.

DSCN8222 DSCN8231 DSCN8232 DSCN8234 DSCN8236 DSCN8237 DSCN8240 DSCN8241 DSCN8242 img-20170704-wa00161 img-20170704-wa00211 img-20170706-wa0002

=============================================================================

Schimb de experiență transnațional
„Antreprenori de 10”

“Numai împreună suntem și vom rămâne o putere demnă de luat în seamă”, preciza Președintele Junker în discursul privind Starea Uniunii din septembrie 2016.
În acest context, în condițiile încurajării parteneriatelor între rețeaua Europe Direct din România și Bulgaria și pentru a celebra 10 ani de când cele două state au pornit, simultan, pe același drum european, în perioada 29 iunie -3 iulie, reprezentanți ai Centrelor Europe Direct (Buzău, Prahova, Bistrița-Năsăud, Făgăraș și Tîrgoviște), antreprenori de succes și voluntari au participat la Schimbul de experiență transnațional – „Antreprenori de 10”.
Schimbul de experiență a fost organizat de Centrele Europe Direct în colaborare cu structurile gazdă (Camerele de Comerț și Industrie din Prahova, Buzău, Brașov și Bistrița – Năsăud și Biblioteca Județeană Ion Heliade Radulescu Dâmbovița), Camera de Comerț din Varna, structura gazdă a Centrului Europe Direct Varna și Biblioteca din Varna.
Evenimentul a susținut atât misiunea Centrelor partenere cât și promovarea unui mediu economic flexibil, creativ şi inovativ bazat pe valorile europene.
Întâlnirile au constat în prezentări ale oamenilor de afaceri care au participat la eveniment, scurte prezentări ale oportunităților de afaceri din județele Buzău, Prahova, Bistrița Năsăud, Făgăraș) prezentarea celor mai reprezentative proiecte cu fonduri europene derulate de către Camerele de Comerț.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Varna, Ivan Tabakov și colegii săi au făcut la rândul lor prezentări similare.
Întâlnirile au constituit un bun prilej de identificare de oportunități de colaborare în viitor atât interinstituțional cât și între comunitățile de afaceri din cele două țări.
O parte consistentă a întâlnirilor a constat dintr-un schimb de experiență fructuos pe tema evenimentelor organizate de Centrele Europe Direct din România și Bulgaria.
O întâlnire foarte importantă s-a desfășurat la Biblioteca din Varna, unde directoarea bibliotecii a prezentat un grandios proiect internațional câștigat de biblioteca din Varna pentru construirea unei noi biblioteci.
Și aici au avut loc discuții și schimburi de bune practici la care coordonatorul Centrului Europe Direct Târgoviște, Vlăduț Andreescu și voluntarii Centrului și-au adus cu prisosință contribuția.

Considerăm că evenimentul și–a atins obiectivele propuse:
– Creşterea accesului antreprenorilor şi viitorilor antreprenori la informaţii privind măsurile de sprijin a iniţiativelor antreprenoriale şi de creştere economică inteligentă şi sustenabilă, de creare de locuri de muncă și echitate socială;
– Crearea unui cadru adecvat parteneriatelor, inclusiv prin schimburi de experiență antreprenorială transnaționale, în direcția creşterii competitivității, stimulării investițiilor pentru crearea de locuri de muncă, inovare şi creşterii capacității întreprinderilor private de a absorbi fonduri europene şi de a implementa proiecte sustenabile.

IMG_1019 IMG_1025 IMG_1027 IMG_1028 IMG_1035 IMG_1038 IMG_1051 IMG_1058

=============================================================================

Centrul Europe Direct Buzău și structura gazdă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Buzău au organizat evenimentul cu tema Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții.

Evenimentul a fost organizat în perioada 12 – 15 iunie 2017 la sala de conferințe a Centrului din bulevardul Unirii, Bloc 10BCD, parter.
Obiectivul evenimentului a fost Dezvoltarea spiritului antreprenorial în conformitate cu standardele europene iar grupul țintă căruia ne-am adresat a fost format din elevi.
Evenimentul face parte din Planul de acțiune pentru 2017 – MODULUL 7b: Organizare de evenimente pentru grupuri-ţintă specifice.
La eveniment au participat elevi și cadre didactice de la Liceul teoretic Alexandru Marghiloman, de la Colegiul Național Mihai Eminescu și de Colegiul Tehnic Henri Coandă.
Subiectele dezbătute au fost :
• Introducere în antreprenoriat;
• Inițierea unei afaceri;
• Organizarea activității;
• Strategia de marketing;
• Politica de promovare;
• Finanțarea unei afaceri;
• Managementul personalului;
• Strategiile de dezvoltare și riscurile afacerii;
• Logistica necesară derulării afacerii;
• Planul de afaceri.
Cursul și-a atins obiectivul astfel încât cei 40 elevi și 6 cadre didactice au fost inițiați în antreprenoriatul european.

DSCN8196 DSCN8198 DSCN8199 DSCN8206 DSCN8210 DSCN8214 DSCN8219 DSCN8221 DSCN8223 DSCN8226 DSCN8228

=============================================================================

Proiectului european „United we play, united we win”

Reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău au participat joi, 8 iunie 2017, începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură a comunei Măgura, la conferința internațională ce marchează finalul proiectului educațional internațional Erasmus + „United we play, united we win” derulat în perioada 2015-2017. Școala Generală Măgura a avut calitatea de partener în acest proiect.
La eveniment au participat 32 de invitați străini din cele 7 state partenere ( Lituania, Spania,Turcia, Italia, Bulgaria, Islanda și România), reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, ai Consiliului Județean Buzau, ai comunității locale, cadre didactice, părinți și elevi.
Peste o sută de persoane au asistat la prezentarea realizată de directorul Școlii Gimnaziale Măgura, profesorul Dan Popescu, cel care a participat la toate etapele proiectului derulat pe o perioadă de doi ani. Au fost prezentate imagini din timpul vizitelor în țările partenere, impresii și considerații ale elevilor care au participat la schimburile de experiență iar concluzia generală a fost ca programul Erasmus+ schimbă vieți.
Și pentru că evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „United we play, united we win”, spre finalul conferinței, invitații au avut parte de joc și voie bună, grație momentelor artistice puse în scenă de elevii care au cântat și au dansat pe melodii populare românești.

IMG_2166 IMG_2158 IMG_2155 DSC_0055 IMG_2121 DSC_0021-1 DSC_0013-1 (1) DSC_0009-1 DSC_0007-2

=============================================================================

Campania de informare “Europa, casa noastră”  Amaru, județul Buzău

Reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău s-au întâlnit vineri 26 mai 2017 la Şcoala Gimnazială Amaru, județul Buzău cu Reprezentanții Comisiei Europene, cu elevii și cadrele didactice cu ocazia campanei Europa, casa noastră.
Aceasta se află la a cincea ediție și este o campanie de Informare și Comunicare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România, este derulată în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și este menită să informeze elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri, implicarea în proiecte comunitare). Reprezentanţii Centrului Europe Direct Buzău în calitate de invitaţi speciali le-au vorbit elevilor despre Uniunea Europeană şi temele europene de interes, despre activităţile pe care le derulează şi proiectele în care se pot implica şi voluntari. Atât elevii cât şi cadrele didactice şi-au exprimat interesul în dezvoltarea unor proiecte împreună şi în participarea activă la acţiunile ce urmează a se desfăşura.
Felicităm cu această ocazie Reprezentanții Comisiei Europene pentru profesionalismul și prietenia de care au dat dovadă în prezentarea campaniei și îi asigurăm de toată colaborarea noastră!

DSCN8125 DSCN8126 DSCN8138 DSCN8141 DSCN8154 DSCN8158 DSCN8163 DSCN8165 DSCN8167 DSCN8175 DSCN8192

=============================================================================

”ROMÂNIA-ŢARA MEA DE DOR”

Reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău au participat vineri 12 mai 2017 la Şcoala Gimnazială Robeasca la activitatea organizată cu ocazia zilei de 9 mai. Activitatea face parte din activităţile propuse în cadrul proiectului-parteneriat ” ROMÂNIA-ŢARA MEA DE DOR”, aflat în al patrulea an de desfăşurare, şcolile participante fiind: Şcoala Gimnazială Robeasca, Şcoala Gimnazială Nicolae Efrimescu Săgeata, Şcoala Gimnazială Măgura, Şcoala Gimnazială Udaţi, Şcoala Gimnazială Lipia. La deschiderea evenimentului reprezentanții Centrului ED au informat participanții despre scopul și misiunea CED Buzău, despre faptul că anul acesta comemorăm 30 de ani de Erasmus și 60 de ani de la Tratatul de la Roma. Subiectul care a atras atenția a fost despre viitorul Europei, de ce cartea albă propune cinci scenarii pentru evoluția Uniunii, de ce viitorul nostru depinde de alegerile pe care le vom face. Au urmat întrebări și răspunsuri iar apoi activitatea a continuat sub forma unui concurs cu mai multe probe ( în prealabil, fiecărei echipe din fiecare şcoală i s-a repartizat o ţară europeană despre care a studiat şi s-a informat, punctând elementele definitorii ale acesteia): a) proba de cultură generală, b) proba de creaţie artistică – crearea unui poster al ţării reprezentative, c) proba gastronomică – prezentarea unui preparat culinar specific ţării reprezentative, d) proba de dans-cântec, e) proba sportivă – Uniţi prin sport!.
La sfârşitul celor trei probe s-au desemnat câştigătorii: locul I- Şcoala Gimnazială Udaţi, locul II- Şcoala Gimnazială Robeasca, locul III- Şcoala Gimnazială Măgura , locul IV- Şcoala Gimnazială Săgeata, locul V- Şcoala Gimnazială Lipia. Câștigătorii au fost răsplătiți cu materiale promoționale ale Centrului EC și ale Reprezentanței Comisiei Europene. Felicitări cadrelor didactice și elevilor!

DSCN8067 DSCN8075 DSCN8077 DSCN8078 DSCN8079 DSCN8108 DSCN8109 DSCN8111 DSCN8114 DSCN8115 DSCN8116 DSCN8117 DSCN8118

=============================================================================

9 MAI 2017

Reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău au participat la comemorarea zilei de 9 mai, ziua Independenței de stat a României și a Europei organizată de Ministerul Apărării Naționale – Garnizoana Buzău la Monumentul Eroilor Neamului.
La ceremonie au participat reprezentanți ai principalelor instituții buzoiene, ai Garnizoanei Buzău, elevi, cetățeni ai orașului Buzău.
Reprezentanții Centrului Europe Direct au marcat importanța zilei de 9 mai, au împărțit elevilor baloane și stegulețe.

IMG_0821 IMG_0826 IMG_0827 IMG_0828

=============================================================================

Sărbătoarea zilei Europei

Centrul Europe Direct Buzău, în colaborare cu Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Buzău, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Primăria Municipiului Buzău, au organizat în amfiteatrul colegiului o serie de evenimente cu ocazia zilei de 9 mai.
Sărbătoarea zilei Europei a debutat cu intonarea Imnului Uniunii Europene de către Cvartetul Ars Nova de la Liceul de Artă „Margareta Sterian”.
Timp de două ore elevi și cadre didactice de la liceele și școlile din municipiul și județul Buzău, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău au intrat într-un dialog direct cu europarlamentarul Andi Cristea (fost elev al liceului) în cadrul Seminarului cu tema: ”Rolul Parlamentului European și semnificația Zilei Europei”. Scopul seminarului a vizat îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și instituțiile ei despre democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor.
Activitățile au continuat cu Concursul interjudețean Ziua Europei, organizat cu această ocazie de Centrul Europe Direct Buzău. Concursul şi-a propus antrenarea elevilor într-un exerciţiu democratic de colaborare transeuropeană, dezvoltându-se astfel sentimentul de preţuire personală prin dezvoltarea abilităţilor de lucru și s-a finalizat cu premierea de către reprezentanţii Centrului Europe Direct, atât a câştigătorilor cât şi a participanţilor.
Campania de informare ”Împreună pentru tinerii Europei” pentru promovarea UE, a instituțiilor europene și a drepturilor cetățenești, organizată în Piața Dacia, a învins ploaia prin dialogul cald purtat cu cetățenii din piață marcând astfel ziua de 9 mai, Ziua Uniunii Europene.
Mulțumim gazdelor, cadrelor didactice și elevilor pentru implicare! La mulți ani Europa!

18301852_1659034010792543_1740035859697945691_n 18342327_1659034097459201_1130325001193171932_n 18423828_1659034490792495_3886638755654643276_n DSCN7979 DSCN7980 DSCN8009 DSCN8025 DSCN8031 DSCN8039 DSCN8040 DSCN8053 DSCN8062

=============================================================================

9 Mai Ziua Europei la Liceul Tehnologic Henri Coandă Buzău

Centrul Europe  Direct Buzău în colaborare cu Clubul European din cadrul Liceului Tehnologic Henri Coandă Buzău, a organizat într-un cadru festiv, luni 8 mai 2017 întâlnirea cu tema 9 Mai Ziua Europei. Evenimentul a  evidenţiat posibilităţile tinerilor de a se implica în viaţă europeană, de a practica atitudini şi comportamente democratice, de a conştientiza apartenenţa la spaţiul european, de formare a conştiinţei interculturale, de a aduce schimbări în comunitatea locală, de a cunoaşte alţi tineri cu interese similare, de a dialoga cu reprezentanţii României în Parlamentul European pe teme de actualitate şi de interes prin promovarea valorilor europene.

Concursul “TÂNĂR EUROPEAN”, organizat cu această ocazie, şi-a propus antrenarea elevilor într-un exerciţiu democratic de colaborare transeuropeană, dezvoltându-se astfel sentimentul de preţuire personală prin dezvoltarea abilităţilor de lucru, s-a finalizat cu premierea de către reprezentanţii Centrului Europe Direct, atât a câştigătorilor cât şi a participanţilor.

DSCN7910 DSCN7925 DSCN7933 DSCN7942 DSCN7945 DSCN7966

=============================================================================

„BUSINESS PLAN” – faza regională Buzău

În data de 12 aprilie 2017 Centrul Europe Direct Buzău a participat la etapa regională a competiţiei Business Plan, organizată la Colegiul Economic Buzău, centru de resurse pentru firmele de exerciţiu din Regiunea Sud Est, în cadrul căreia, FE UPGRADE_U SRL- Colegiul Economic Virgil Madgearu Galaţi, FE EUROPEAN BUSINESS SRL- Colegiul Comercial Carol , Constanţa şi FE ON ART SRL- Colegiul Economic Buzău şi-au etalat ideile antreprenoriale şi competenţele în prezentare.

Competiţia Business Plan facilitează valorificarea spiritului antreprenorial, a iniţiativei stimulate prin firma de exerciţiu (virtual) în condiţii reale; familiarizează tinerii cu activităţile specifice mediului real economic intern şi în Uniunea Europeană; îi acomodează cu asumarea riscului utilizând instrumentele specifice managementului riscului; dezvoltă competenţe necesare unui întreprinzător dinamic european: gândirea critică, luarea deciziilor, asumarea responsabilităţilor, auto-organizarea şi auto-evaluarea resurselor individuale; promovează colaborarea; încurajează competiţia şi creşterea competitivităţii.

IMG_8795 IMG_8798 IMG_8800 IMG_8803 IMG_8828 IMG_8830 IMG_8835

=============================================================================

Prezentarea platformei SCIENTIX

The Community for science education in Europe

În data de 12.04.2017  la sediul Centrului ED Buzău  a avut loc o prezentare a  platformei SCIENTIX. Prezentarea a fost făcută  de către doamna profesor Carmen Sin de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman-ambasador SCIENTIX.

La eveniment au participat elevi de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman și de la Liceul Tehnologic ”Costin Nenițescu”, cadre didactice de la ambele licee și doamna inspector școlar Carmen Harabagiu. Cu această ocazie reprezentanții Centrului ED au făcut o prezentare  Corpul European de Solidaritate  urmată de  întrebări și răspunsuri.

SCIENTIX a fost  înființat la inițiativa Comisiei europene în anul  2010 și  este coordonat de European Schoolnet – un consorțiu de 30 ministere ale educației. Promovează și susține colaborarea paneuropeană între: profesori, cercetători în domeniul educației, factori de decizie și alte categorii de profesioniști din sfera STEM ( S – Știință,T – Tehnologie, E – Inginerie, M – Matematică).

Obiectivul platformei SCIENTIX este de a deveni un spațiu de comunicare între actorii educaţionali în domeniul STEM pe care îi invită să se alăture inițiativei. În prezent platforma cuprinde Punctele Naţionale de Contact din peste 30 de ţări, ambasadorii pentru ştiinţe, precum şi peste 200 de proiecte educaţionale finanţate din bani publici ce oferă acces la expertiza şi resursele dezvoltate.

SCIENTIX oferă: Surse pentru lecții, Formare – Ateliere și cursuri naționale și europene, Implicare în proiecte STEM, Discuții și interacțiune.

STEM include: inginerie aerospațială, astrofizică, astronomie, biochimie, biomecanică, inginerie chimică, chimie, inginerie civilă, informatică, biologie matematică, nanotehnologie, neurobiologie, fizică nucleară, fizica, și robotică, psihologie printre multe, multe altele.  După cum reiese din multitudinea de discipline, este clar că domeniile STEM afectează practic fiecare componentă a vieții noastre de zi cu zi.

Educația STEM la vârste fragede se realizează, cel mai eficient, prin învățare integrată, cum de altfel se face și în România.

Proiecte:

  • Experimentul lui Eratostene.
  • Go-Lab – învățare prin descoperire bazată pe accesul online la laboratoare științifice din întreaga lume;
  • IMAGINARY – platformă dedicată matematicii deschise şi interactive .
  • LE-MATH – învățarea matematicii grație noilor factori de comunicare.

IMG_2371[1] IMG_2372[1] IMG_2373[1] IMG_2376[1] IMG_2377[1] IMG_2378[1] IMG_2380[1] IMG_2381[1] IMG_2386[1] IMG_2387[1] IMG_2388[1] IMG_2390[1] IMG_2394[1] IMG_2397[1] IMG_2401[1]

=============================================================================

Participare alături de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău la acţiunea Bursa Locurilor de Muncă

AJOFM Buzău a organizat vineri 7 aprilie 2017, Bursa Generală a Locurilor de Muncă Buzău alături de care, Centrul ED Buzău şi-a adus aportul activ la succesul evenimentului.

Prin standul propriu, Centrul ED Buzău a făcut o prezentare a Reţelei Europe Direct, a Centrului, a drepturilor şi oportunităţilor cetăţenilor europeni, acţiunea constituind un nou impuls pentru locuri de muncă, creştere şi investiţii, spre o piaţă internă mai profundă şi mai echitabilă, cu o baza industrială consolidată.

S-au împărţit broşuri şi alte materiale informative realizate de Centrul ED Buzău sau primite de la Reprezentanta Comisiei Europene, motiv pentru care cetăţenii aflaţi în căutarea locurilor de muncă au fost interesaţi atât de activitatea Centrului cât şi de informaţiile utile pe care le pot primi.

Obiectivul acţiunii a fost informarea celor peste 700 de participanţi şomeri sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în legătură cu piaţă unică europeană şi cu drepturile şi obligaţiile cetăţenilor europeni legate de muncă.

20170407_085907 20170407_085920 20170407_093126 20170407_093135 20170407_093139 20170407_095349 20170407_095402 20170407_095404 20170407_095407

=============================================================================

Concursul național „Made for Europe” 2017, Ediția a XI-a

Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice a lansat cea de a XI-a ediție a Concursului Naţional „Made for Europe”. Concursul are ca scop valorizarea şi promovarea experienţelor pozitive acumulate de unităţile de învăţământ preuniversitar în derularea proiectelor finanţate prin programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Centrul Europe Direct Buzău partener al Inspectorului Școlar Buzău a sprijinit organizarea şi desfăşurarea etapei judeţene a competiţiei care a avut loc vineri 31 martie 2017. Reprezentanții Centrului au făcut parte din juriul competiției iar câștigătorii au primit premii constând în cărți și băsmăluțe personalizate cu sigla Centrului Europe Direct Buzău.

Felicitări câștigătorilor și succes la faza pe țară a competiției!

17498888_1393325467355171_7241330270039218254_n 17522855_1393323984021986_1400908703147227650_n 17523403_1393325650688486_6551867924710473370_n 17554412_1393323867355331_5171281433010864592_n 17626221_1393323914021993_2099495327190611918_n 17630172_1393325297355188_6202819592038014689_n 17634371_1393324397355278_5907305237168753249_n 17634684_1393325550688496_4746010088680773360_n

=============================================================================

Săptamâna „Școala Altfel”

Despre Uniunea Europeană, Tratatul de la Roma, Corpul European de Solidaritate și 10 ani de la aderarea la UE au fost  temele abordate azi 29.03.2017 împreună cu două clase de elevi de la Colegiul Economic și Liceul Tehnologic Grigore Moisil. Acțiunea a avut loc în cadrul  Săptamânii „Școala Altfel”. Tinerii au primit informații utile și materiale informative despre Uniunea Europeană. Subiectele care au stârnit cel mai mare interes au fost cele despre voluntariat, Corpul Eurpean de Solidaritate și surse de finanțare. Mulțumim cadrelor didactice și elevilor pentru interesul acordat!

DSCN7831 DSCN7832 DSCN7833 DSCN7834 DSCN7836 DSCN7837 DSCN7838 DSCN7839 DSCN7840

=============================================================================

Târgul Firmelor de  Exercițiu

Luni  27.03.2017, reprezentații Centrului Europe Direct Buzau au  participat la Târgul Firmelor de Exercițiu organizat la Colegiul Economic Buzău.

La târg au participat elevi și cadre didactice  de la Colegiul Tehnic,  Liceul Agricol și Colegiul Economic. Cu un entuziasm specific vârstei  lor  și-au prezentat firmele,   politica de marketing  și importanța firmelor lor pe piața românească, accentul punându-se pe produsele și serviciile ecologice.

Coordonatorul Centrului Europe Direct Buzău a purtat discuții cu fiecare reprezentant al firmelor participante: Phoenix Travel, Fun Catering, Agrofruct, Hands-Work, Comorile Stupului, Dr. Life, amAsig, Green Cert, etc.

Entuziasmul, creativitatea, talentul, implicarea, capacitatea de organizare și instinctul  de conducători  de afaceri, foarte dezvoltat al micilor antreprenori au impresionat membrii juriului. Felicitări organizatorilor și participanților!

17426058_10154243703306594_7063455339552668561_n 17426134_10154243701021594_3413606920719902675_n (1) 17498746_10154243702651594_1765981805613317851_n 17498801_10154243702416594_6707858018795045476_n 17499330_10154243703066594_6850770554845872023_n 17522654_10154243702276594_5502605366367548946_n 17522884_10154243701771594_4178200380117829894_n 17523390_10154243701006594_5601518813128382759_n (1) 17523440_10154243702621594_4148571860219379944_n 17553772_10154243701616594_6890233050449655728_n 17554019_10154243701646594_7073894980914125728_n

=============================================================================

Weekend francofon

În cadrul celei de-a VIII-a ediții a festivalului Francochanson, Centrul Cultural Francofon Buzău, în parteneriat cu ISJ Buzău, Consiliul Județean Buzău și Centrul Cultural Al. Marghiloman, Buzău, au organizat în data de 24 martie 2017, la Centrul Cultural Al Marghiloman, o seară de magie muzicală. Invitatul de onoare al concertului a fost ES Domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, care a oferit audienței un minunat recital de pian.

În deschiderea concertului, ne-au bucurat cu interpretările lor: Dora Gaitanovici (soprană), Irina Dăscăloiu (flaut), Gérard Dobry (bariton).

Felicitări organizatorilor profesorilor coordonatori  și participanților  la Festivalul de muzica FRANCOCHANSON, ediția a VIII-a, pentru momentele de excepție, prezentate pe scena festivalului!

ES dl Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România a deschis aceasta ediție a festivalului Francochanson, felicitându-i pe toți participanții, elevi, profesori și părinți. Reprezentanții Centrului Europe Direct  Buzău au oferit ca premii rucsăcele primate de la Reprezentanța Comisiei Europene.

17362467_1608074622555149_4193938639332312378_n (1) 17424612_1609325469096731_2567831607592853340_n 17424647_1609325969096681_3908663842429070421_n 17498911_1608867025809242_1012926401425297461_n 17499009_1608074385888506_4738059107402731441_n - Copy 17499083_1609326179096660_4523186543145481867_n 17499145_1608867292475882_8277766596840541587_n 17499179_1608867055809239_6040011422112486084_n 17499326_1608074429221835_6484248442317767713_n 17505405_1358491210840989_2526780120192713614_o

=============================================================================

PICNIC POETIC #HAIKUNOI 2017

Cu ocazia zilei Francofoniei 2017 prin care se evidențiază  diversitatea  și bogăția evenimentelor culturale francofone, Centrul Cultural Francofon Buzău în parteneriat cu ISJ Buzău, Institutul Francez  din București, a organizat luni 20.03.2017 la Centrul Cultural Marghiloman ” PICNIC  POETIC #HAIKUNOI 2017”. Invitat de onoare a fost Excelența Sa domnul Urs Herren, Ambasadorul Elveției în România și reprezentant al GADIF. La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Local, Consiliului Județean ai inspectoratului  Școlar Buzău  precum și elevi și cadre didactice din Școlile din municipiul și județul Buzău. Pentru a marca dimensiune interculturală  e evenimentului, reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău au oferit materiale promoționale.

20170320_120240 20170320_120309 DSCN7783 DSCN7784 DSCN7790 DSCN7793 DSCN7795 DSCN7802 IMG_0732 IMG_0736 IMG_0739

=============================================================================

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Buzau, deruleaza în perioada septembrie 2016 – august 2018 proiectul “A new ENTRance – Dezvoltarea de instrumente inovatoare pentru promovarea antreprenoriatului în rândul romilor” proiect realizat în cadrul Programului ERASMUS+. CCIA Buzau are calitatea de partener în acest proiect. Aplicantul este JungendStil e.V. – ONG activ la nivel European în domeniul mobilitatii, integrarii si a învatarii pe tot parcursul vietii – Germania, iar ceilal?i parteneri sunt din Grecia, Ungaria si România.
În perioada 14-19 martie 2017 CCIA a fost gazda întâlnirii partenerilor din acest proiect si a organizat în colaborare cu acestia Workshopul “Start-up“.
Cu ocazia întâlnirilor partenerii din cadrul proiectului A new ENTRance au fost interesati de proiectul Centrul Europe Direct Buzau.
Reprezentantii Centrului au facut o scurta prezentare a proiectului Centrul Europe Direct si s-au pus bazele unei colaborarii în sensul diseminarii comune a unor informatii relevante despre cele doua proiecte si a actiunilor ce se vor desfasura în cadrul lor.

DSCN7747 DSCN7748 DSCN7753 DSCN7754 DSCN7764 DSCN7767 IMG_0710 IMG_0713

=============================================================================

Reprezentan?ii Centrului Europe Direct Buzau au participat luni 13 martie la Colegiul Mihai Eminescu la activitatea cu titlul: ’’ Valori europene: toleran?a. Povestea lui Ali”. Au fost 5 grupe de lucru, elevi din cl. a X-a I, care au abordat cate o tema din cele propuse. Ei au fost coordona?i de doamna prof. Haralambie Monica ambasador-senior ?i de cei doi ambasadori-junior: Ana Maria Ilea, Andreea Constantin. Modul de desfa?urare al activita?ii a fost:
• consultarea de materiale informative;
• vizionarea unui film;
• lucru pe grupe;
• activitate frontala;
• completare fi?e de lucru;
• realizare postere.
Obiectivele întâlnirii:
• aprofundarea valorilor europene: toleran?a, demnitate, non-discriminare, comunicare, solidaritate, respect;
• familiarizarea elevilor cu vocabularul specific temei discutate;
• con?tientizarea elevilor asupra problemelor cu care se confrunta refugia?ii.
Colegiul Mihai Eminescu a fost desemnat sa participe din partea ISJ Buzau, la Programul Na?ional ”?coli – Ambasador ale Parlamentului European”, alaturi de alte 25 de licee din ?ara. Scopul programului vizeaza îmbunata?irea cuno?tin?elor despre Europa ?i democra?ia parlamentara europeana în rândul tinerilor. Totodata elevii vor fi familiariza?i cu ce înseamna UE pentru via?a lor de zi cu zi ?i ce pot face ei pentru ca Europa sa fie, în viitor, a?a cum ?i-o doresc. În acest context se va accentua rolul lor ca factor de decizie la nivel european prin prezen?a la vot, la alegerile europene din anul 2019. Proiectul presupune organizarea de ateliere/activita?i de informare privind UE, organizarea unui punct de informare privind UE ?i Parlamentul European, campanii ?i seminarii, întâlniri cu personalita?i care promoveaza UE.
Centrul Europe Direct Buzau este partener al Colegiul Mihai Eminescu în cadrul acestui proiect oferind informa?ii ?i documente pentru temele abordate.

17155883_1597566393591451_1346973867579777192_n 17265063_1597566093591481_96383107961663859_n 17265225_1597566866924737_6640505103383159991_n 17309453_1597566250258132_8635394513845687884_n 17309601_1597565370258220_5254087138193432584_n 17309744_1597566746924749_6200327483792006081_n 17342634_1597564523591638_7474143980266113112_n (1) 17342746_1597564606924963_3665609620344203779_n 17343016_1597565596924864_2942995777571308897_n 17343023_1597564906924933_1690422215095904571_n 17352286_1597565923591498_8622700599601408553_n 17352563_1597566553591435_2289683774315438464_n 17353082_1597565666924857_5783580504213923877_n 17353088_1597565216924902_4931392102040865453_n

=============================================================================

„Femeia buzoiană, femeie europeană”

Promovarea egalității de gen, concept fundamental pentru realizarea condiției de cetățean european a fost obiectivul dezbaterii cu tema: „Femeia buzoiană, femeie europeană”.
La întâlnirea organizată de Centrul Europe Direct Buzău cu ocazia zilei de 8 martie reprezentantele de succes ale unor societăți comerciale din județul Buzău, ale Oficiului Registrului Comerțului și Camerei de Comerț și Industrie Buzău au participat activ prezentându-ne atât realizările cât și modalitățile prin care au depășit barierele întâmpinate în activitatea lor profesională dar și modul în care au reușit să îmbine cariera cu viața de familie.
Reprezentanții Centrului Europe Direct au oferit cadouri, au socializat și au răspuns provocărilor ivite.
Considerăm ca evenimentul și-a atins obiectivul stabilit – Promovarea egalității de gen, concept fundamental pentru realizarea condiției de cetățean european iar rezultatele preconizate – Femei mai bine informate pe probleme de egalitate de șanse și tratament egal, au fost obținute.

IMG_0650 IMG_0651 IMG_0652 IMG_0654 IMG_0656

=============================================================================

Centrul de Informare Europe Direct Buzău și Colegiul Economic Buzău – 30 de ani de ERASMUS
6 martie 2017 – Centrul ED Buzău a primit vizita elevilor și a cadrelor didactice de la Colegiul Economic Buzău implicați în proiectul Școli Ambasador ai Paralmentului European. Tema întâlnirii a fost: ERASMUS 30 DE ANI.
Evenimentul a fost interactiv, cadrele didactice și elevii au prezentat din exemplele de bună practică derulate de școală în cadrul programului Erasmus. Reprezentanții Centrului ED au făcut un istoric al programului Erasmus, au prezentat importanța și beneficiile voluntarariatului și de asemenea importanța Tratatului de la Roma.
Subiectul care a reținut atenția a fost despre Corpul European de Solidaritate.
Evenimentul a fost interactiv iar elevii au fost deosebit de interesați de subiecte. Mulțumim cadrelor didactice și elevilor prezenți la eveniment.

16864067_272573896499007_7685834007183287352_n 16938839_272573866499010_4589517845440542888_n 16939278_272573959832334_1205353234862197971_n (1) 16939575_272574016498995_1605645462689081582_n 16996187_272573956499001_9080740048625130072_n 17156046_272574223165641_8113390197777798239_n (1) 17156046_272574223165641_8113390197777798239_n 17190974_272574199832310_8086213283649812615_n

=============================================================================

Uniunea Europeană și instituțiile ei,Tratatul de la Roma, 10 ani Erasmus și Corpul European de Solidaritate au fost subiectele dezbătute luni 27 februaraie 2017, împreună cu elevii de la Colegiul Mihai Eminescu Buzau.
Dezbaterea a fost interactivă iar pe lângă cei 150 elevi au participat și cadre didactice implicate în Programul Școli Ambasador ale Parlamentului European. Scopul întâlnirii a fost:
• Creșterea gradului de Informare a tinerilor cu privire la Uniunea Europenă.
• Dobândirea cunoștințelor relevante despre ParlamentulEuropen și alte instituții ale U.E.
• Înțelegerea impactului Europei asupra vieții de zi cu zi.
• Familiarizarea elevilor cu valorile Uniunii Europene.
Activitatea face parte dintr-o serie de activități pe care le vom derula anul acesta.

IMG_1659 IMG_1662 IMG_1677 IMG_1687 IMG_1692 IMG_1694 IMG_1701 IMG_1705

=============================================================================

Centrul ED Buzău a participat sâmbătă 18.02.2017 la Conferința de prezentare a proiectului “Provocări şi oportunităţi europene pentru tinerii antreprenori”, derulat în perioada 01.04.2015 – 01.04.2017, organizator Voice of Youth Bulgaria, ţări participante Bulgaria, România, Polonia, Slovacia şi Malta.
Conferinţă organizată la Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu din Buzău a scos în evidenţă atât obiectivele ca dezvoltarea unei aplicaţii pentru telefoane mobile şi tablete, identificarea metodelor pedagogice necesare pentru încurajarea învăţării de tip e-learning, monitorizarea întâlnirilor transnaţionale prin utilizarea platformei de proiect, conştientizarea valorilor naţionale şi încadrarea lor în cele europene, formarea spiritului de lucru în echipa prin identificarea nevoilor de formare, cât şi rezultatele aşteptate, implementarea produselor educaţionale dezvoltate în cadrul proiectului, dezvoltarea prin costuri minime a ideilor de afaceri propuse de tinerii antreprenori, crearea unor reţele profesionale prin intermediul produselor educaţionale.
În cadrul proiectului au fost dezvoltate următoarele produse educaţionale:
– HUB-UL EDUCAŢIONAL ON LINE LEARN WITH US este o banca digitală de cunoştinţe practice pentru orice tip de afacere, unde pot fi găsite informaţii actualizate despre evenimente, abordări inovative, discuţii, oportunităţi de finanţare şi alte ştiri din domeniul antreprenoriatului pentru tineri;
– LABORATORUL VIRTUAL este o reţea socială specializată şi un forum original pentru schimbul de idei de afaceri, dar şi pentru căutarea şi găsirea partenerilor, mentorilor şi consultanţilor, care oferă oportunitatea participanţilor de a-şi crea propriul cont în care să posteze ideile de business;
– APLICAŢIA MOBILĂ YOUNG ENTREPRENEUR vizează conectarea la comunicarea cu partenerii de afaceri şi contractorii direct de pe telefon prin utilizarea aplicaţiei YOUNG ENTREPRENEUR, pot accesa resursele educaţionale pentru antreprenoriat şi pot face schimb de idei cu prietenii şi susţinătorii din cercul antreprenorial oricând şi oriunde. Utilizând aplicaţia, aceştia pot participa la diverse competiţii în domeniul antreprenoriatului, pot obţine o evaluare a ideilor de business sau pot propune noi iniţiative de proiect.
Reprezentanţii Centrului ED Buzău, au făcut o prezentare a Uniunii Europene, a politicilor şi oportunităţilor acesteia, precum şi a tehnicilor de antreprenoriat european.

WP_20170218_09_07_17_Pro WP_20170218_10_02_26_Pro WP_20170218_10_06_06_Pro WP_20170218_10_09_04_Pro WP_20170218_11_14_32_Pro WP_20170218_11_47_34_Pro

=============================================================================

Întâlnirea internă a Rețelei Europe Direct Romania 2017

Reprezentanții Centrelor de Informare Europe Direct din România s-au reunit la o sesiune de informare/perfecționare care a avut loc în perioada 07-12 februarie 2017 la Odorheiul Secuiesc și care a completat seria instruirilor din anii precedenți. Instruirea internă a fost organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, prin coordonatorul Reţelei Naţionale doamna Ioana Marchiș iar gazda ne-a fost Centrul Europe Direct – structura gazdă Forumul Tânăr din Odorhei.
Ce am aflat nou?
• Modalități de scriere pentru media socială și măsurarea campaniilor online și offline de la jurnalistul și expertul în media social și campanii de Comunicare – Ella Moroiu;
• Informații noi despre planul de investiții și raportarea programului de la doamna Ioana Marchiș-coordonatorul Reţelei Naţionale;
• Deadline – uri și propuneri despre subiectele fierbinți ale anului 2017(10 ani de la aderarea României la UE, 60 de ani de la Tratatul de la Roma, 30 de ani de Erasmus);
• Chiar daca suntem diferiți pe plan cultural, lingvistic, gastronomic putem colabora eficient, ne-a demonstrat colegul nostru, reprezentantul CED Odorhei.
“Interculturalitatea pretinde respect și apreciere din partea grupurilor pentru alte culturi pretinde toleranța unei comunități fața de cealaltă comunitate. Chiar dacă ne influențăm unii pe alții asta nu înseamnă că trebuie să renunțam la identitatea noastră, ceea ce ne reprezintă, doar preluăm acele aspecte pozitive ce ne avantajează”.
Concluzia: Fiecare întâlnire a Centrelor ED contribuie la dezvoltarea noastră personală, culturală și profesională.

16809800_1557034144326256_199071038_n 16830201_1557034150992922_753680874_n 16831514_1557034137659590_274220279_n 16839509_1557034140992923_1098134086_n 16901589_1557034147659589_946609362_n 16901909_1557034134326257_1617798_n

=============================================================================

Cum te înregistrezi în SEAP

Cum te înregistrezi în SEAP în calitate de autoritate contractantă sau operator economic?
Cum planifici o achiziție publică?
Cum inițiezi și lansezi o procedură de achiziție ?
Cum se întocmește un caiet de sarcini si cum se completează o Fișă de date a achiziției ?
Răspunsul l-au aflat participanții: autorități contractante și operatori economici în perioada 06-08.02.2017 la Workshopul organizat la Sediul Centrului Europe Direct – Structură gazdă Camera de Comerț Industrie și Agricultură Buzău.

Curs 1 Curs 2 Curs 3 Curs 4 Curs 5 Curs 6

=============================================================================

Hai să dăm mâna cu mâna la Buzău

Reprezentanţii Centrului Europe Direct Buzău au sărbătorit alături de Consiliul Judeţean Buzău, Muzeul Judeţean de Istorie, Teatrul George Ciprian Buzău şi Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Ziua Unirii. Alături de marea de buzoieni prezenţi cu mic cu mare, s-au prins în hora unirii şi au înconjurat clădirea, într-un moment istoric. În cadrul ceremoniei, Divizia 2 Infanterie Getică a prezentat steagurile de lupta ale structurilor subordonate şi a dat o reprezentaţie de mânuire a armei. Participanţii la eveniment au întâmpinat o delegaţie unionistă condusă de Alexandru Ioan Cuza, aşa cum s-a întâmplat în anul micii Uniri 1859. Discursul domnitorului rostit în cadrul scenetei tematice, a umplut inimile oamenilor de bucurie, emoţie şi mândrie.
Manifestarea s-a încheiat în acordurile unui spectacol artistic folcloric susţinut de artiştii Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Buzău.

20170124_101329 20170124_101618 20170124_101620 20170124_102647 20170124_102720 20170124_103336 20170124_103706 20170124_104309 20170124_105307 WP_20170124_10_25_23_Pro

=============================================================================

ÎNTÂLNIRE CU PARTENERII CENTRULUI
,, Planul de acţiuni pentru anul 2017 ”

Evenimentul a avut loc în data de 12.01.2017, orele 14:00 la noua Sala de Conferinţe a Centrului din bulevardul Unirii bloc 10BCD, parter (incinta CCIA Buzau vis-a-vis de Mc. Donald’s). Au participat din partea Inspectoratului Școlar doamnele Maria Pleșea, Ivănel Liliana și Harabagiu Anca, din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei doamna Trocaru Raluca,din partea Asociației EDU-CARE doamna Carmen Sin, din partea Licelui Marghiloman doamna Camelia Dinu. Scopul întâlnirii a fost prezentarea Planului de acțiuni pentru anului 2017, discuții și propuneri pe baza materialelor prezentate. Mulțumim colaboratorilor!

DSCN7601 DSCN7602 DSCN7603 DSCN7604 DSCN7605 DSCN7606 DSCN7607 DSCN7608 DSCN7609 DSCN7610 DSCN7613 DSCN7614