Agenda saptamanii 23-28 aprilie 2013

Marți, 23 aprilie: Evaziunea fiscală – Comisia Europeană propune o platformă de bună guvernare
Miercuri, 24 aprilie: Comisia adoptă o carte verde privind convergența lumii audiovizualului
Miercuri, 24 aprilie: Comisia europeană intenționează să elimine obstacolele birocratice pentru cetățenii europeni care doresc să prezinte într-un stat membru un document oficial provenind dintr-un alt stat membru
Joi, 25 aprilie: Comisia adoptă pachetul lunar de decizii referitoare la procedurile vizând încălcarea legislației UE
Joi, 25 aprilie – vineri, 26 aprilie: Întâlnire de lucru între Comisia Europeană și Uniunea Africană 6
Vineri, 26 aprilie: Comisia propune măsuri în favoarea mobilității lucrătorilor

Marți, 23 aprilie: Evaziunea fiscală – Comisia Europeană propune o platformă de bună guvernare

Știre:
În data de 23 aprilie, Comisia Europeană va propune o platformă pentru o bună guvernare a impozitelor, pregătită de un grup de experți provenind din rândul autorităților statelor membre, din mediul de afaceri, din rândul specialiștilor din domeniul financiar și din societatea civilă. Rolul lor este acela de a discuta, de a face schimb de experiență și de a asista Comisia în selectarea și pregătirea măsurilor potrivite pentru a se face progrese privind paradisurile fiscale, planificarea fiscală agresivă și (ne)- impozitarea dublă.

Context:
În decembrie 2012, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune, cuprinzând peste 30 de măsuri de luptă împotriva evaziunii fiscale, acestea incluzând două recomandări privind paradisurile fiscale și planificarea fiscală agresivă. Planul de acțiune a anunțat, de asemenea, creearea unei platforme pentru buna guvernare a impozitelor, ca fiind una dintre măsurile cele mai eficiente în lupta împotriva evaziunii fiscale și a neplății impozitelor.

Eveniment:
Marți, 23 aprilie: domnul Algirdas Šemeta, comisar european pentru fiscalitate, va face o declarație în deschiderea conferinței de presă zilnice, de la prânz, în sala de presă a Comisiei Europene. Materiale de presă vor fi disponibile în cursul aceleiași zile.

Surse:
Materiale de presă privind evaziunea fiscală și pachetul de evaziune fiscală: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1325_en.htm
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-949_en.htm

Informații privind impozitele și taxele vamale:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm

Pagina de internet a comisarului Šemeta:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

Persoane de contact:
Emer Traynor +32 2 292 15 48 Emer.Traynor@ec.europa.eu
Natasja Bohez Rubiano: +32 2 296 64 70 Natasja.Bohez-Rubiano@ext.ec.europa.eu

Miercuri, 24 aprilie: Comisia adoptă o carte verde privind convergența lumii audiovizualului
Știre:
În data de 24 aprilie, Comisia Europeană va adopta o carte verde intitulată “Pregătirea convergenței depline a lumii audiovizualului: creștere economică, creație și valori”. Serviciile de radiodifuziune și de internet devin rapid tot mai convergente. Obiectivul consultării este acela de a determina ce înseamnă convergența sectorului audiovizual pentru creșterea economică europeană, inovarea comercială, pluralismul media, diversitatea culturală și protecția consumatorilor, inclusiv a copiilor. Procesul de reflecție a fost deja lansat în diferite state membre și Comisia dorește să organizeze o consultare publică mai amplă, la nivel european, privind impactul convergenței. Consultarea nu își propune obținerea unui anumit rezultat, dar evoluția ulterioară poate include luarea anumitor măsuri de reglementare și/sau politice.

Context:
Mulți consumatori dispun de televizoare conectate la internet (“TV conectat”), urmăresc filme și programe TV pe tablete, console de joc sau telefoane inteligente, și dispun de servicii audiovizuale la cerere pe computere. Acest peisaj mediatic în schimbare prezintă noi provocări. Radiodifuzorii consideră această competiție inechitabilă deoarece noii actori nu trebuie să respecte aceleași cerințe de reglementare. În același timp, noii actori au ocazia de a le oferi consumatorilor conținut premium şi servicii cu valoare adăugată. Există, de asemenea, îngrijorări legate de piața unică, deoarece, conform rapoartelor, anumite dispozitive noi nu funcționează în același mod în toate statele membre (datorită unor motive independente de proprietatea intelectuală). Alte aspecte importante privesc protecția consumatorilor, în special a copiilor: utilizatorii se așteaptă la un nivel mai ridicat de protecție în ceea ce privește conținutul TV comparativ cu internetul, deși cele două servicii sunt din ce în ce mai greu de separat. Televizoarele conectate, al căror număr se ridică la ora actuală la 40,4 milioane în Europa, s-ar putea găsi în majoritatea gospodăriilor din UE până în 2016, iar utilizatorii de servicii audiovizuale pe internet s-ar putea dubla la nivel global, atingând 1,5 miliarde.

Eveniment:
Declaraţia vicepreşedintelui Kroes în cadrul conferinţei de presă de la prânz.
Un comunicat de presă (IP) și un document de referință (MEMO) vor fi făcute publice în ziua respectivă.

Surse:
O agendă digitală pentru Europa – Convergență:
http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/connectedTV

Persoane de contact:
Ryan Heath +32 2 296 17 16 Ryan.HEATH@ec.europa.eu Twitter: @RyanHeathEU
Linda Cain +32 2 299 90 19 Linda.Cain@ec.europa.eu

Miercuri, 24 aprilie: Comisia europeană intenționează să elimine obstacolele birocratice pentru cetățenii europeni care doresc să prezinte într-un stat membru un document oficial provenind dintr-un alt stat membru

Știre:
Cimisia Europeană va adopta o propunere de regulament privind simplificarea formalităților administrative pentru anumite documente oficiale în Uniunea Europeană. Scopul acestei propuneri este acela de a înlătura anumite proceduri administartive necesare în prezent pentru a autentifica documentele oficiale, în așa fel încât acestea să poată fi prezentate autorităților naționale ale oricărui stat membru UE, fără pierdere de timp și bani.

Context:
În prezent, in jur de 12 milioane de cetățeni europeni locuiesc într-un alt stat decât al lor.
În unele țări, cetățenii trebuie să treacă prin proceduri administrative suplimentare și să plăteasca taxe pentru a-și legaliza documentele. Societățile care își desfășoară activitatea în mai multe state membre, în cadrul pieței unice UE, sunt și ele afectate. Comisia Europeană se străduiește să înlăture aceste obstacole frustrante pentru cetățeni. Raportul din 2010, privind cetățenia UE, prezintă 25 de acțiuni concrete prin care s-ar putea înlătura ultimele obstacole care încă îi împiedică pe cetățenii europeni să-și exerseze dreptul la libera circulație pe teritoriul Uniunii. Propunerea este una dintre inițiativele cheie ale Anului european al cetățenilor 2013 și prevede o contribuție concretă în sprijinul politicii de “Justiție pentru o creștere economică”.

Eveniment:
Doamna Viviane Reding, vice-președinte al Comisiei Europene, va face o declarație la începutul conferinței de presă zilnice, de la ora prânzului, în sala de presă a clădirii Berlaymont, la Bruxelles. Un comunicat de presă (IP) și un document de referință (MEMO) vor fi făcute publice în cursul aceleiași zile.

Surse:
Justice Newsroom:  http://ec.europa.eu/justice/newsroom/index_en.htm. Pagina de internet a doamnei Viviane Reding, vice-președinte al Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding

Persoane de contact:
Mina Andreeva +32 2 299 13 82 Mina.Andreeva@ec.europa.eu
Natasha Bertaud +32 2 296 74 56 Natasha.Bertaud@ec.europa.eu

Joi, 25 aprilie: Comisia adoptă pachetul lunar de decizii referitoare la procedurile vizând încălcarea legislației UE

Știre:
Joi, 25 aprilie 2013, Comisia Europeană va adopta pachetul lunar de decizii referitoare la procedurile vizând încălcarea legislației UE. Aceste decizii se referă la toate statele membre și la majoritatea politicilor UE și au drept obiectiv respectarea legislației UE pe întregul său teritoriu, acționând atât în interesul cetățenilor, cât și al întreprinderilor.

Context:
Conform articolului 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia are dreptul să inițieze acțiuni legale împotriva oricărui stat membru care nu își respectă obligațiile stipulate în legislația Uniunii. Fiecare acțiune presupune trei etape succesive: scrisoarea de notificare oficială, avizul motivat și sesizarea Curții de Justiție (CJE). Dacă, în ciuda deciziei CJE, un stat membru continuă să nu ia măsurile necesare redresării situației, Comisia poate deschide o nouă procedură de încălcare a legislației UE conform articolului 260 din TFUE. După un singur avertisment în scris, Comisia poate retrimite cazul către Curtea de Justiție și poate propune ca aceasta să impună sancțiuni financiare în funcție de durata și de gravitatea cazului de încălcare a legislației, precum și de mărimea statului membru.

Eveniment:
Un document de referință complet pentru toate sesizările Curții și avizele motivate, comunicate de presă specifice pentru fiecare sesizare în parte și un document de referință în materie de procedură vor fi făcute publice în ziua respectivă în cadrul bazei de date Rapid:
http://europa.eu/rapid/

Surse:
Pentru informații suplimentare despre procedurile de încălcare a legislației UE:
http://ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_ro.htm. Despre procedura generală în constatarea neîndeplinirii obligațiilor: MEMO/12/12

Persoane de contact:
Coordonare la nivel general:
Olivier Bailly +32 2 296 87 17 olivier.bailly@ec.europa.eu
Jonathan Todd +32 2 299 41 07 jonathan.todd@ec.europa.eu

Pentru procedurile specifice de încălcare a legislației UE, vă rugăm să contactați purtătorul de cuvânt responsabil pentru domeniul în cauză.

Joi, 25 aprilie – vineri, 26 aprilie: Întâlnire de lucru între Comisia Europeană și Uniunea Africană

Știre:
În zilele de 25 și 26 aprilie, președintele Comisiei europene, J.M. Barroso împreună cu 6 membri ai Comisiei Europene se vor întâlni cu omologii lor din Uniunea Africană (UA), la Addis Abeba, Etiopia. Această întâlnire, între cele două colegii, va lansa pregătirile pentru summitul UE-UA din aprilie 2014 și va reprezenta o șansă pentru a privi dintr-o perspectivă nouă relația strategică dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană. Uniunea Africană este partenerul cheie al Uniunii Europene pe continentul african. Uniunea Europeană și Uniunea Africană cooperează deja în multe domenii precum educația, sănătatea, agricultura, comerțul, știința și tehnologia, emanciparea tinerilor și a femeilor. Subiectele pentru reuniunea plenară includ pacea și securitatea, dimensiunea economică a relației, probleme globale (inclusive schimbările climatice), cadrul de dezvoltare de după 2015 precum și subiecte sociale.

Context:
Colegiul Comisarilor se întâlnește la intervale regulate cu organismul omolog al Uniunii Africane. Următoarea întâlnire va ave loc în perioada 25-26 aprilie 2013, la Addis Abeba. Vor fi abordate și pregătirile pentru următorul summit UE-UA din aprilie 2014, de la Bruxelles.

Eveniment:
În data de 26 aprilie, comisarii Piebalgs (Dezvoltare), De Gucht (Comerț), Georgieva (Cooperare internațională, ajutor umanitar), Hedegaard (Schimbări climatice), Cioloș (Agricultură și dezvoltare rurală) și Semeta (Fiscalitate și uniune vamală, audit și luptă antifraudă) vor avea întâlniri de lucru cu omologii lor. Aceste întâlniri pe diferite domenii vor fi precedate de o ședință plenară. Președintele Barroso va purta discuții bilaterale cu președintele consiliului de administrație al Comisiei Uniunii Africane, Dlamini-Zuma. În marjă, președintele Barroso se va întâlni și cu primul ministru al Etiopiei.

23 aprilie, orele 11h00: informare tehnică cu caracter oficial, în sala de presă a clădirii Berlaymont, la Bruxelles.

Surse:

Pagina de internet a președintelui Barroso:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/index_en.htm

Persoane de contact:
Leonor Ribeiro Da Silva +32 2 298 81 55 leonor.ribeiro-da-silva@ec.europa.eu
Raquel Patricio Gomes +32 2 297 48 14 raquel-maria.patricio-gomes@ec.europa.eu

Vineri, 26 aprilie: Comisia propune măsuri în favoarea mobilității lucrătorilor

Știre:
Vineri, 26 aprilie, Comisia Europeană urmează să adopte o directivă menită să înlesnească libera circulație a lucrătorilor în Uniunea Europeană. Obiectivul inițiativei este acela de a spori mobilitatea pe piața europeană a muncii, prevenind discriminarea și reducând incidența practicilor abuzive cu care se confruntă lucrătorii migranți în Europa. Directiva propusă le impune statelor membre să ia măsurile necesare pentru aplicarea sporită și respectarea prevederilor privind libera circulație a lucrătorilor. De exemplu, statele membre ar putea să creeze organisme naționale de informare a lucrătorilor migranți din Uniune despre drepturile lor, să prevadă mecanisme naționale de despăgubire și să le permită organizațiilor societății civile să demareze proceduri administrative sau judiciare în numele lucrătorilor individuali deveniți victime ale discriminării. Libera circulație a lucrătorilor aduce beneficii persoanelor implicate, țărilor gazdă, țărilor de origine și economiei UE în ansamblul său, în special din punctul de vedere al concilierii cererii și ofertei de competențe specifice pe piața muncii.

Context:
Toți cetățenii Uniunii Europene au dreptul să muncească și să trăiască în alt stat membru, fără a fi supuși discriminării pe motiv de naționalitate, inclusiv în ceea ce privește accesul la piața muncii, remunerarea și alte condiții de muncă. Acest drept este instituit prin Tratatul UE și constituie principiul de bază al pieței unice. Cu toate acestea, în practică, se întâmplă deseori ca cetățenii UE să nu beneficieze de protecție și informare în țara gazdă, găsindu-se în imposibilitatea de a trece peste obstacolele cu care se confruntă:

• condiții de recrutare diferite de cele aplicabile resortisanților țării gazdă
• condiții privind naționalitatea pentru a avea acces la anumite locuri de muncă
• cote privind naționalitatea în anumite sectoare (de ex. în sportul profesionist)
• condiții de muncă diferite (remunerație, perspective în carieră, grad etc.)
• acces la beneficii sociale în funcție de anumite condiții pe care resortisanții țării gazdă le îndeplinesc mai ușor (de ex. condiții privind reședința)
• recunoașterea experienței și calificărilor profesionale dobândite într-o altă țară

Aceste dificultăți contribuie la mobilitatea redusă pe piața muncii din UE: conform sondajului privind forța de muncă în UE efectuat în 2011, doar 3,1% dintre cetățenii europeni de vârstă activă (15-64) locuiau într-un alt stat membru decât cel de origine. Un sondaj Eurobarometru (septembrie 2001) indică faptul că 15% dintre cetățenii europeni nu sunt interesați să muncească într-un alt stat membru datorită numărului ridicat de obstacole cu care s-ar confrunta.

Eveniment:
Comisia va adopta propunerea de directivă privind măsurile menite să înlesnească exercitarea drepturilor conferite lucrătorilor în contextul liberei circulații a acestora. 12.30 Conferință de presă a comisarului european Andor, urmată de o informare tehnică off-the-record. Un comunicat de presă (IP) și un document de referință (MEMO) vor fi făcute publice în ziua respectivă.

Surse:
A lucra într-un alt stat membru al UE:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=ro&catId=25
Pagina de internet a comisarului european Andor:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/

Persoane de contact:
Jonathan Todd +32 2 299 41 07 Jonathan.Todd@ec.europa.eu
Cécile Dubois +32 2 295 18 83 Cecile.Dubois@ec.europa.eu