Agenda saptamanii 20 – 26 mai 2013

Miercuri, 22 mai: Comisia propune îmbunătățiri pentru 300 de porturi maritime importante din Europa

Știre:
Comisia Europeană va prezenta o inițiativă de îmbunătățire a operațiunilor portuare și a conexiunilor de transport adiacente porturilor maritime importante situate de-a lungul litoralului european. Orientările și schimbările legislative propuse vor ajuta operatorii portuari să își îmbunătățească serviciile și infrastructura și le vor oferi mai multă autonomie financiară.

Context:
Rețeaua de porturi din Europa are unul dintre cele mai mari grade de concentrare din lume. Porturile sunt esențiale pentru afacerile și competitivitatea Europei și au un potențial imens de a crea locuri de muncă și a atrage investiții. 74% din bunurile ce provin din afara UE sunt expediate prin porturi. Porturile sunt la fel de importante și pentru comerțul intraeuropean: 37% din traficul intraeuropean de bunuri precum și 385 de milioane de pasageri trec prin porturi în fiecare an. Dar porturile din UE trebuie să facă față unor provocări specifice:

• volumul mărfurilor este prognozat să crească cu 50% până în 2030 – chiar mai mult pentru traficul cu containere ce se află în creștere rapidă;
• există un ”decalaj de performanță” între porturile care s-au adaptat la noile cerințe logistice și economice și cele care nu au ținut pasul;
• flotele de transport maritim sunt în creștere atât în ceea ce privește mărimea cât și complexitatea, iar porturile trebuie să se adapteze.

Eveniment:
Orele 12.00: declarația vice-președintelui Siim Kallas la începutul conferinței de presă de prânz (sala de conferințe de presă din clădirea Berlaymont, Bruxelles).
Orele 12.30: Raport tehnic, off-the record (sala de presă, Berlaymont, Bruxelles).
Comunicatul de presă și pachetul cu informații de context vor fi disponibile în ziua respectivă.

Surse:
Pagina de internet a vice-președintelui Siim Kallas:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kallas/index_en.htm

Pagina de internet a Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport, Politica Portuară:
http://ec.europa.eu/transport/modes/maritime/ports_en.htm

Persoane de contact:
Helen Kearns +32 2 298 76 38 Helen.Kearns@ec.europa.eu
Dale Kidd +32 2 295 74 61 Dale.Kidd@ec.europa.eu

Joi, 23 mai: Comisia adoptă strategia europeană pentru componente și sisteme micro și nanoelectronice

Știre:
În data de 23 mai Comisia Europeană va adopta o strategie în vederea consolidării competitivității și capacității de creștere a industriei de micro și nanoelectronice din Europa. Mașinile, avioanele și trenurile din zilele noastre sunt mai sigure, mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic și mai confortabile datorită componentelor electronice din care sunt alcătuite. Același lucru este valabil și pentru echipamente medicale și de sănătate, pentru aparate casnice, rețele de energie și sisteme de securitate. Acesta este motivul pentru care domeniul micro si nanoelectronicelor reprezintă o tehnologie generică esențială (Key Enabling Technology – KET) și este crucial pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă în UE. Strategia își propune să atragă investiții publice și private mai mari și va cuprinde instrumente de politică la nivel regional, național precum și la nivelul UE, inclusiv sprijin financiar pentru cercetare, dezvoltare și inovare, acces la investiții de capital precum și îmbunătățirea și folosirea mai bună a legislației existente. Strategia va acoperi întreg lanțul valoric de la fabricarea de de materiale și echipamente până la proiectarea și producția în serie a componentelor și sistemelor.

Context:
Micro și nanoelectronicele stau la baza unei părți semnificative din economia mondială. Rolul lor va continua să crească cu cât bunurile și serviciile viitoare vor avea un caracter digital din ce în ce mai mare. Cifra de afaceri la nivel global a acestui sector s-a situat în jurul sumei de 230 de miliarde de euro în 2012. În ciuda contextului economic actual, piața mondială a micro și nanoelectronicelor a crescut cu 5% anual din 2000. Este prezisă o creștere viitoare de o mărime cel puțin similară cu cea actuală pentru restul deceniului curent. În Europa mai mult de 240.000 de oameni sunt direct angajați în industria micro și nanoelectronicelor.

Eveniment:
Conferință de presă a vice-președintelui Neelie Kroes joi, 23 mai, la orele 11:30 și raport tehnic în jurul orei 12:30, ambele în sala de conferințe de presă din Berlaymont. Un comunicat de presă și un MEMO de context vor fi disponibile în ziua respectivă.

Surse:
Strategia europeană în domeniu:
http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/european-commission-propose-electronics-strategy-europe

Componente și sisteme
https://ec.europa.eu/digital-agenda/components-systems

Persoane de contact:
Ryan Heath +32 2 296 17 16 Ryan.Heath@ec.europa.eu Twitter: @RyanHeathEU
Linda Cain +32 2 299 90 19 Linda.Cain@ec.europa.eu