Agenda saptamanii 15 – 19 iulie 2013

Miercuri, 17 iulie: Comisia Europeană propune îmbunătățirea anchetelor și urmăririlor penale pentru săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE 

Miercuri, 17 iulie: „După 2015: către o abordare integrată și cuprinzătoare pentru finanțarea eradicării sărăciei și a dezvoltării durabile” 

Vineri, 19 iulie: Dezbaterea „Politica regională a UE: motor de creștere economică sau risipă de bani?”

Miercuri, 17 iulie: Comisia Europeană propune îmbunătățirea anchetelor și urmăririlor penale pentru săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE

Știre:

Miercuri, 17 iulie, Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru înființarea Parchetului European și

consolidarea Eurojust (agenția Uniunii Europene în domeniul cooperării judiciare în materie penală). Înființarea Parchetului European este prevăzută prin Tratatul de  la  Lisabona (articolul 86  din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), precum și consolidarea Eurojust (articolul 85). Parchetul European va avea competență doar în cazul anchetelor, urmăririlor penale și trimiterilor în judecată pentru infracțiuni care afectează bugetul UE. Va fi înființat utilizând resursele existente la nivel european, în baza experienței Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și în strânsă colaborare cu  Eurojust.

Context:

În mai 2011, Comisia a adoptat o comunicare cuprinzând domeniile în care dreptul penal poate fi îmbunătățit în vederea protejării intereselor financiare ale UE, inclusiv prin înființarea unui Parchet European specializat (a se vedea IP/11/644). În ultimul discurs privind starea Uniunii, președintele Barroso a subliniat din nou importanța înființării Parchetului European pentru protejarea intereselor financiare ale UE (a se vedea SPEECH/12/296).

 

Eveniment:

Vicepreședintele Viviane Reding și comisarul european Algirdas Šemeta vor susține o conferință de presă miercuri, 17 iulie, ora 12:30 CET, în sala de presă a clădirii Berlaymont, urmată de o informare tehnică off- the-record cu experții Comisiei. Un dosar de presă va fi, de asemenea, făcut public în ziua respectivă.

Surse: Informații despre vicepreședintele Reding:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Informații despre comisarul european Šemeta:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

Persoane de contact:

Mina Andreeva                                 +32 2 299 13 82

Natasha Bertaud                               +32 2 296 74 56

Emer Traynor                                     +32 2 292 15 48

Natasja Bohez-Rubiano                 +32 2 296 64 70

 

Miercuri, 17 iulie: „După 2015: către o abordare integrată și cuprinzătoare pentru finanțarea eradicării sărăciei și a dezvoltării durabile”

 

Știre:

În data de 17 iulie, Comisia Europeană ar trebui să adopte un document de politică în vederea dezvoltării unei abordări comune a UE pentru finanțarea eradicării sărăciei și a dezvoltării durabile după 2015, odată termenul-limită de realizare a Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM) atins. Inspirată în mare măsură de lucrările Grupului la nivel înalt pentru elaborarea raportului post-ODM, comunicarea arată cum poate fi structurată această abordare globală, care sunt resursele disponibile și cum pot fi acestea mobilizate, ce proceduri trebuie urmate și care sunt principiile directoare ale procesului respectiv. Comunicarea pune accentul pe finanțarea acordată țărilor aflate în curs de dezvoltare, dar abordarea propusă poate fi considerată ca având o aplicabilitate universal valabilă, deoarece resursele pot proveni atât din surse publice, cât și private, la nivel intern și internațional. În comunicare sunt deci identificate sursele de finanțare a actorilor globali, luând în considerație resursele interne ale tuturor țărilor implicate. În consecință, sursele de finanțare sunt multiple, dar interconectate, în acord cu provocările viitoare.

 

Context:

În următorii doi ani, partenerii internaționali ar trebui să prioritizeze acțiunile decisive pentru accelerarea realizării Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Comunicarea „O viață decentă pentru toți: eradicarea sărăciei  și  crearea  unui  viitor  durabil  pentru  planetă”,  aprobată  de  către  Consiliu  luna  trecută,  s-a concentrat pe măsurile care trebuie luate, prezentate în agenda globală pentru perioada de după 2015. Comunicarea actuală vine în completarea comunicării „O viață decentă” într-o manieră foarte utilă, deoarece se concentrează asupra modului, mijloacelor și resurselor de finanțare a cadrului UE de după

2015. Uniunea Europeană și statele sale membre trebuie să își intensifice eforturile în vederea respectării angajamentelor actuale, inclusiv în ceea ce privește finanțarea sporită și mai eficientă venită în sprijinul țărilor  aflate  în  curs  de  dezvoltare, conform prevederilor din  „Agenda schimbării” (proiectul Comisiei privind politica de dezvoltare prin care ajutoarele sunt din nou direcționate către țările și sectoarele care au ceea mai mare nevoie de acestea).

Eveniment:

Declarația purtătorului de cuvânt pentru dezvoltare, Alexandre Polack, în cadrul conferinței de presă de la prânz. Un comunicat de presă (IP) și un document de referință (MEMO) vor fi făcute publice în ziua respectivă.

Surse:

Pagina de internet a DG Dezvoltare și Cooperare dedicată EuropeAid

http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm

Pagina de internet a comisarului european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

 

Persoane de contact:

Alexandre Polack                              +32 (0) 2 299 06 77

Maria Sanchez Aponte  +32 (0) 2 298 10 35

 

Vineri, 19 iulie: Dezbaterea „Politica regională a UE: motor de creștere economică sau risipă de bani?”

Știre:

Open Europe Berlin și Reprezentanța CE la Berlin organizează împreună o dezbatere privind viitorul politicii regionale a  UE.  La  dezbatere vor  participa  comisarul european Johannes  Hahn  și  profesorul Michael Wohlgemuth. Câteva exemple de teme care vor fi abordate în cursul dezbaterii: Care este bilanțul actual al politicii regionale a UE? Cum ar putea reforma politicii de coeziune a UE deveni mai eficientă pentru promovarea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă? Moderatorul dezbaterii va fi Dr. Ursula Weidenfeld.

Context:

Această dezbatere este extrem de oportună în contextul discuțiilor privind reforma politicii de coeziune a UE pentru perioada 2014-2020. Cu ocazia ultimei reuniuni a Consiliului din luna iunie 2013, statele membre au ajuns la un acord asupra cadrului financiar multianual al UE pentru următorii 7 ani, supus în prezent aprobării formale a Parlamentului European. Cadrul financiar multianual alocă politicii de coeziune mai mult de un sfert din bugetul total al UE pentru putea răspunde provocărilor cu care se confruntă regiunile și a spori competitivitatea acestora.

Eveniment:

Vineri, 19 iulie, intervalul orar 11:00 – 12.30 – Reprezentanța CE la Berlin, Unter den Linden 78, 10117 Berlin, sala de presă de la etajul 1.

Surse:

Informații despre eveniment:

http://ec.europa.eu/deutschland/termine/20130719_regionalpolitik_de.htm

Informații despre comisarul european Johannes Hahn:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hahn/index_en.cfm

Persoane de contact:

Shirin Wheeler                   +32 2 296 65 65

Annemarie Huber             +32 2 299 33 10