Agenda saptamanii 07 – 13 Octombrie 2013

Luni, 7 octombrie – joi, 10 octombrie, ZILELE PORȚILOR DESCHISE: Regiunile și orașele Europei iau startul spre 2020 și investesc în creștere
Marți, 8 octombrie: Comisia și OCDE prezintă împreună rezultatele studiului privind
competențele adulților (PEICA)
Luni, 7 octombrie – joi, 10 octombrie, ZILELE PORȚILOR DESCHISE: Regiunile și orașele Europei iau startul spre 2020 și investesc în creștere
Știre: Cea de-a 11-a ediție a evenimentului anual intitulat „ZILELE PORȚILOR DESCHISE – Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor” va avea loc în perioada 7-10 octombrie 2013 și va reuni factori de decizie, politicieni și experți pentru a dezbate problemele-cheie cu care se confruntă, la ora actuală, politica regională a UE. Peste 5.500 de reprezentanți ai regiunilor și orașelor din întreaga Europă vor face schimb de opinii și de idei privind modul în care viitoarea generație de investiții din cadrul politicii regionale a UE pot readuce Europa pe calea spre creștere economică, crearea de noi locuri de muncă și stimularea competitivității. Sub
sloganul „Regiunile și orașele Europei iau startul spre 2020”, în acest an vor avea loc 100 de ateliere cu următoarele teme:
• gestionarea schimbării 2014-2020;
• sinergii și cooperare;
• provocări și soluții.
Eveniment: José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, va deschide evenimentul de patru zile cu un discurs axat pe realizările și obiectivele politicii regionale a UE. Va urma o dezbatere la nivel înalt găzduită de Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională, și de Ramón Luis Valcárcel, președintele Comitetului Regiunilor. Președintele Valcárcel și comisarul Hahn vor inaugura evenimentul cu o masă rotundă cu presa în data de 7 octombrie, ora 13:30, la sediul Comitetului Regiunilor. Alte momente importante:
Un atelier de o zi este programat pentru 8 octombrie în clădirea Chalemagne din Bruxelles, în cadrul căruia vor fi prezentați cei 19 finaliști din cele patru categorii ale Premiilor RegioStars 2014; Prezentarea rezultatelor sondajului de opinie intitulat „Calitatea vieții în orașele europene”, în cadrul căruia 41.000 cetățeni din 79 de orașe au fost întrebați ce părere au despre diverse aspecte ale vieții urbane, va avea loc marți, 8 octombrie, între orele 16:30 – 17:15, în clădirea Berlaymont, sala Schuman; Expoziția în aer liber „100 soluții EUrbane” va fi inaugurată de comisarul Hahn și de Rudi Vervoort, ministrupreședinte al Regiunii Bruxelles Capitală, la ora 17:00, marți, 8 octombrie, în Piața Jean Rey din Bruxelles. Mai multe evenimente de relaționare vor avea loc în seara zilei de 8 octombrie în alte 12 locuri amplasate de-a lungul traseului expozițional; și Câștigătorii ediției 2014 a concursului de fotografii „Europa în regiunea mea”, proveniți din Grecia, Ungaria și Malta, își vor primi premiile de la comisarul Hahn miercuri, 9 octombrie, ora 11:15, în clădirea Charlemagne.
Surse: Zilele porților deschise 2012: www.opendays.europa.eu
Persoane de contact: Shirin Wheeler +32 2 296 65 65 shirin.wheeler@ec.europa.eu
Annemarie Huber +32 2 299 33 10 annemarie.huber@ec.europa.eu

Marți, 8 octombrie: Comisia și OCDE prezintă împreună rezultatele studiului privind competențele adulților (PEICA)
Știre: În data de 8 octombrie, Comisia va publica, împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), rezultatele studiului privind competențele adulților.
Studiul va permite, pentru prima dată, compararea datelor privind gradul de alfabetizare, competențele numerice și aptitudinile de soluționare a problemelor ale populației adulte din 24 de țări. Rezultatele indică diferențe izbitoare între nivelurile de competențe înregistrate în aceste țări.
Se confirmă astfel faptul că un procentaj ridicat al forței de muncă europene prezintă un nivel scăzut de competențe, țările europene riscând să se confrunte cu provocări majore în condițiile în care cererea de competențe de pe piața de muncă va continua să crească pe viitor. În plus, rezultatele obținute arată că mulți adulți europeni nu sunt capabili să utilizeze TIC eficient.
Se preconizează că rezultatele studiului vor deveni un punct de referință pentru evaluarea competențelor adulților, precum binecunoscutul PISA (programul internațional pentru evaluarea elevilor), aplicabil elevilor în vârstă de 15 ani.
Context: Programul pentru evaluarea internațională a competențelor adulților (PEICA), gestionat de OCDE, evaluează gradul de alfabetizare, competențele numerice și aptitudinile de soluționare a problemelor în cazul populației în vârstă de 16-65 de ani din țările participante. Primul studiu (2008-2013) a acoperit 24 de țări, inclusiv 17 state membre ale UE. Studiul privind competențele adulților este rezultatul strânsei colaborări dintre OCDE, Comisia Europeană și țările participante.
Eveniment: Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, și Angel Gurría, secretarul general al OCDE, vor prezenta principalele concluzii ale studiului și vor explica importanța acestora pentru politicile educaționale și de formare profesională din Europa. Comunicatele de presă, notele informative pentru fiecare țară, rapoartele și rezumatele executive vor fi făcute publice în ziua respectivă.
Surse: Informații despre studiul privind competențele adulților:
http://www.oecd.org/site/piaac/surveyofadultskills.htm
Pagina de internet a Comisiei Europene dedicată educației și formării profesionale:
http://ec.europa.eu/education/index_en.htm
Pagina de internet a comisarului european Androulla Vassiliou:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm
Informații despre secretarul general Gurría:
http://www.oecd.org/about/secretary-general/
Persoane de contact:
Dennis Abbott +32 2 295 92 58 dennis.abbott@ec.europa.eu
Dina Avraam +32 2 295 96 67 dina.avraam@ec.europa.eu