Agenda saptamanii 06 – 10 Mai 2013

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a anunțat un pachet de ajutoare din Fondul de Solidaritate al UE (FSUE) în valoare de peste 14,6 milioane de euro, ca răspuns la inundațiile grave care au avut loc în Slovenia, în octombrie și noiembrie 2012. De asemenea, țările învecinate, Austria și Croația, au suferit daune mai mici, ca urmare directă a inundațiilor, și vor beneficia de subvenție pentru a-și finanța operațiunile de urgență în perioada imediat următoare dezastrului. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/30042013_fondul_de_solidaritate_al_ue_comisia_propune_sprijin_pentru_slovenia_croatia_si_austria_ro.htm

La începutul inițiativei sale intitulate „Luna europeană a creierului”, Comisia Europeană a alocat fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro pentru 20 de noi proiecte internaționale de cercetare în domeniul cerebral. Acestea ridică totalul investițiilor UE în cercetarea în domeniul cerebral la peste 1,9 de miliarde de euro, începând din 2007. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/30042013_lansarea_lunii_europene_a_creierului_ro.htm

Pentru a impulsiona dezvoltarea acvaculturii în UE, Comisia Europeană a publicat orientări strategice, cooperând astfel cu statele membre și cu părțile interesate la depășirea provocărilor cu care se confruntă acest sector. Sectorul acvaculturii din UE are un potențial de creștere semnificativ și își poate aduce aportul la prezervarea resurselor marine supraexploatate. Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/29042013_comisia_invita_la_cooperare_pentru_a_impulsiona_dezvoltarea_sustenabila_a_acvaculturii_in_europa_ro.htm

 Parteneri din 11 țări și-au unit forțele pentru a lansa inițiativa paneuropeană MOOC (Massive Open Online Courses, cursuri online deschise și în masă), cu sprijinul Comisiei Europene. MOOC sunt cursuri universitare online care oferă acces la o educație de calitate, de acasă. Aproximativ 40 de cursuri, care acoperă o mare varietate de subiecte, vor fi disponibile, în mod gratuit, în 12 limbi diferite. Inițiativa este condusă de Asociația europeană a universităților de învățământ la distanță (European Association of Distance Teaching Universities – EADTU) și reunește în principal universități deschise. Partenerii sunt situați în următoarele țări: Franța, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Rusia, Turcia și Israel. Informații detaliate despre această inițiativă și despre cursurile propuse sunt disponibile pe portalul http://www.openuped.eu/.

Comunicatul de presa integral este disponibil in pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/23042013_cursuri_mooc_ro.htm