Agenda saptamanii 01 – 07 Iulie 2013

Luni, 1 iulie: Croația devine cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene
Luni, 1 iulie: Comisarul Hahn prezintă prima evaluare a strategiilor macroregionale ale UE
Miercuri, 3 iulie: Comisia lansează o consultare pe tema noilor orientări privind ajutoarele de stat pentru aeroporturi și companiile aeriene

Luni, 1 iulie: Croația devine cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene

Știre:
Luni, 1 iulie, Croația va deveni cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene. Aderarea Croației marchează o nouă etapă importantă în construirea unei Europe unite. Aceasta dovedește, totodată, puterea de transformare a Uniunii Europene: sfâșiată de conflicte acum două decenii, Croația este astăzi o democrație stabilă, capabilă să își asume obligațiile legate de aderarea la UE și să respecte standardele europene.

Context:
Aderarea Croației demonstrează că perspectiva europeană este reală pentru țările angajate ferm în sensul respectării agendei UE. Este un semnal clar pentru regiune: UE își respectă angajamentele dacă reformele necesare sunt efectuate și dacă sunt îndeplinite toate condițiile.

Eveniment:
Aderarea Croației va fi sărbătorită la Zagreb duminică, 30 iunie, și luni, 1 iulie. Comisia Europeană va fi reprezentată de președintele Barroso, vicepreședintele Reding, comisarul Füle și comisarul Mimica. În data de 30 iunie, Delegația UE la Zagreb își va închide porțile, iar, în ziua următoare, se va deschide Reprezentanța Comisiei Europene.
Programul evenimentelor organizate la Zagreb:
– Duminică, 30 June 23:00 – Ceremonia oficială
– Luni, 1 iulie – Deschiderea Reprezentanței Comisiei Europene

Surse:
Aderarea Croației:
http://www.croatia-in-the-eu.eu/
http://ec.europa.eu/enlargement/countries/detailed-country-information/croatia/index_en.htm
Aspecte instituționale și administrative ale aderării Croației la UE:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-593_en.htm
Numirea noului șef de reprezentanță:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-581_en.htm
Statistici:
http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-13-100_en.htm

Persoane de contact:
Pia Ahrenkilde +32 2 295 30 70
Peter Stano +32 2 295 74 84
Mina Andreeva +32 2 299 13 82

Luni, 1 iulie: Comisarul Hahn prezintă prima evaluare a strategiilor macroregionale ale UE

Știre:
În data de 1 iulie, comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, va prezenta primul raport de evaluare a strategiilor macroregionale ale UE. Raportul evaluează valoarea adăugată adusă de această nouă abordare pentru a răspunde provocărilor comune prin cooperare regională.

Context:
Strategia UE pentru regiunea Mării Baltice (EUSBSR) reunește opt state membre (Suedia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia), care și-au unit forțele pentru a face față unor provocări specifice zonei respective, în special în ceea ce privește problemele de mediu datorate nivelului ridicat de poluare a mării. Strategia UE pentru regiunea Dunării (EUSDR) acoperă anumite părți din 8 state membre ale UE (Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Republica Slovacă, Slovenia, Bulgaria și România) și 5 țări terțe (Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Ucraina și Moldova). Acestea încearcă să rezolve împreună problemele de mediu, climatice, socio-economice, privind inovarea și securitatea în regiune.
La cererea statelor membre, se preconizează că, până la sfârșitul lui 2014, Comisia Europeană va prezenta planuri referitoare la o strategie UE pentru regiunea adriatică/ioniană. Aceasta va cuprinde 8 țări: 4 state membre ale UE (Grecia, Italia, Slovenia și Croația) și 4 țări terțe (Albania, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Serbia). În ultimii 2 ani, au fost inițiate diferite proiecte pentru a analiza posibilitatea și fezabilitatea unei strategii macroregionale în Alpi. Această idee este sprijinită și de o hotărâre recentă a Parlamentului European.

Eveniment:
Luni, 1 iunie, ora 11:00 – BERLAYMONT/etajul 9, sala S9: Masă rotundă cu presa la care va participa comisarul european Johannes Hahn, intitulată “Valoarea adăugată a strategiilor macroregionale – prezentarea primului raport de evaluare”. Un comunicat de presă va fi făcut public pe RAPID.Pentru participare, vă rugăm să ne contactați.

Surse:
Pagina de internet a comisarului european Hahn:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hahn/index_en.cfm
Cooperare între regiuni și țări:
http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/index_ro.cfm
I-062243 Strategia UE pentru Marea Baltică
I-067095 Strategia UE pentru regiunea Dunării

Persoane de contact:
Shirin Wheeler +32 2 296 65 65
Annemarie Huber +32 2 299 33 10

Miercuri, 3 iulie: Comisia lansează o consultare pe tema noilor orientări privind ajutoarele de stat pentru aeroporturi și companiile aeriene

Știre:
În data de 3 iulie, Comisia Europeană va lansa o consultare publică referitoare la noile propuneri de orientări privind ajutoarele de stat acordate sectorului aviatic din UE. Noile orientări vor defini modul în care statele membre pot veni în sprijinul aeroporturilor și al companiilor europene în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Părțile interesate vor avea la dispoziție 12 săptămâni pentru a aduce comentarii la propunerile de orientări. În lumina observațiilor primite, Comisia va adopta orientările revizuite la începutul lui 2014.

Context:
La ora actuală, finanțarea din fonduri publice a aeroporturilor și companiilor aeriene din statele membre este evaluată de Comisie în baza Orientărilor în domeniul aviației din 2005. Aceste orientări cuprind prevederi referitoare la evaluarea măsurilor de sprijinire din fonduri publice a aeroporturilor și la demararea serviciilor aeriene în aeroporturile regionale. Luând în considerație schimbările semnificative înregistrate pe piață în ultimii zece ani, Comisia a inițiat o revizuire a acestor orientări, prima consultare publică având loc în 2011 (a se consulta IP/11/445). Consultarea respectivă a confirmat necesitatea revizuirii normelor existente. În același timp, Comisia derulează aproximativ 60 de anchete privind ajutoarele de stat acordate în sectorul aviatic. Noile propuneri de orientări vor reflecta obiectivele și principiile modernizării ajutoarelor de stat (a se consulta IP/12/458). Scopul lor este acela de a garanta că banii contribuabililor sunt cheltuiți corect, iar piața unică oferă condiții de concurență echitabile pentru aeroporturile și companiile aeriene, indiferent de modelul lor comercial (mari noduri aeriene sau aeroporturi regionale, companii aeriene naționale sau care operează zboruri la tarif redus).

Eveniment:
11.30 Vicepreședintele Almunia va susține o conferință de presă în sala de presă a clădirii Berlaymont din Bruxelles.

Surse:
Pagina de internet dedicată concurenței:
http://ec.europa.eu/competition/consultations/open.html
Pagina de internet a vicepreședintelui Almunia:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/almunia
I-071007 Propunere pentru aeroporturi 2011

Persoane de contact:
Antoine Colombani +32 2 297 45 13, Twitter: @ECspokesAntoine
Maria Madrid Pina +32 2 295 45 30