Agenda saptamanii 16 – 23 Septembrie 2013

Luni, 16 septembrie: Conferința „Un nou acord pentru Somalia”, organizată de Uniunea Europeană și Somalia la Bruxelles, în Palatul Egmont
Marți, 17 septembrie: Comisia Europeană ia măsuri decisive împotriva drogurilor de sinteză
Miercuri, 18 septembrie: Comisia Europeană prezintă un proiect legislativ privind indicii de referință
Joi, 19 septembrie – sâmbătă, 21 septembrie: Ziua europeană a cooperării 2013

Luni, 16 septembrie: Conferința „Un nou acord pentru Somalia”, organizată de Uniunea Europeană și Somalia la Bruxelles, în Palatul Egmont

Știre: Conferința „Un nou acord pentru Somalia” este un eveniment la nivel înalt organizat la Bruxelles de către Uniunea Europeană și Somalia. Perioada de tranziție din Somalia s-a încheiat după opt ani, în septembrie 2012, cu transferul pașnic al puterii către un nou guvern federal. Scopul acestei conferințe este de a susține dinamica favorabilă a Somaliei și de a se asigura că țara va continua să urmeze calea spre stabilitate și pace, care va aduce prosperitate cetățenilor săi. „Un nou acord” este promotorul acestui proces. Conferința de la Bruxelles îi va reuni pe reprezentanții Somaliei și ai comunității internaționale pentru a aproba pactul – momentul-cheie al întregului proces, pentru a se angaja să sprijine punerea sa în aplicare și, cel mai important, pentru a reafirma implicarea în acest nou proces politic.
Context: Noul acord privind implicarea în statele fragile reprezintă o nouă abordare în favoarea stabilizării și reconstrucției țărilor care se află într-o situație fragilă și/sau în perioada de redresare după un conflict. Noul context politic din Somalia necesită o nouă abordare a relațiilor și interacțiunilor dintre guvernul federal și comunitatea internațională. Somalia și o mare parte a comunității internaționale s-au angajat să aplice noul acord pentru a defini modul în care vor lucra împreună în viitor. Noul acord contribuie la determinarea priorităților în baza a cinci obiective de consolidare a păcii și a statului, menite să impulsioneze instituirea (1) politicilor care favorizează incluziunea (promovarea acordurilor politice care favorizează incluziunea prin dialog între diferitele regiuni somaleze și grupuri sociale, finalizarea constituției, promovarea reconcilierii și soluționarea conflictelor), (2) securității (instituirea securității teritoriale și sporirea securității cetățenilor), (3) justiției (crearea structurilor judiciare, combaterea injustiției și abordarea problematicii drepturilor omului, creșterea accesului cetățenilor la sistemul judiciar), (4) fundamentului economic (crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea standardului de viață) și (5) veniturilor și serviciilor (generarea și gestionarea veniturilor, precum și capacitatea de a livra servicii într-un mod echitabil și responsabil). Noul acord sprijină, de asemenea, elaborarea unui pact care ar ajuta la definirea priorităților, mecanismelor de finanțare și modalităților de acordare a ajutorului pentru dezvoltare prin intermediul unui cadru în care responsabilitățile sunt partajate. Acesta propune utilizarea mijloacelor existente la nivel național, pentru a dezvolta competențele statului în cauză. Pactul va defini cele mai importante priorități în cadrul celor cinci obiective de consolidare a păcii și a statului în Somalia și a angajamentelor colaterale ale guvernului federal, rezultate în urma unui proces de consultare între diferite regiuni și grupuri sociale.
Eveniment: În cadrul sesiunii de deschidere vor susține discursuri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton, președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Sesiunea de deschidere va fi urmată de trei sesiuni de lucru având ca teme noua ordine politică, reconstrucția fundamentului social și economic, statul de drept și securitatea. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton, comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, precum și reprezentanți ai diferitelor organizații internaționale, vor co-prezida cele trei sesiuni. Angajamentele vor fi luate în timpul sesiunilor de lucru, la finalul intervenției fiecărui vorbitor. Sesiunea de închidere va consta în aprobarea pactului de către președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton. Evenimentele dedicate presei. O informare tehnică off-the-record va fi organizată în data de 13 septembrie în sala de presă a Serviciului de Acțiune Externă. Vorbitorii vor fi: EEAS MD pentru Africa, Nick Westcott, directorul general adjunct DEVCO, Marcus Cornaro, și reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Cornul Africii, Alexander Rondos. Oportunități foto și video la sosirea participanților în ziua conferinței, 16 septembrie (în curtea Palatului Egmont, intrarea din Passage de Milan, Boulevard de Waterloo, 31, 1000 Bruxelles). Conferința de presă de final susținută de președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton, 16 septembrie, biblioteca Palatului Egmont.
Sesiunile de deschidere și de final și sesiunea dedicată reconstrucției fundamentului social și economic al Somaliei vor fi transmise în direct pe pagina de internet a conferinței și prin EbS.
Surse:
Pagina de internet a conferinței:
www.somalia-newdeal-conference.eu
Relațiile Uniunii Europene cu Somalia:
http://eeas.europa.eu/somalia/index_en.htm
Pentru întrebări de presă:
iulia.costea@ec.europa.eu
Persoane de contact:
Michael Mann Michael.Mann@eeas.europa.eu +32 2 584 97 80
Sebastien Brabant Sebastien.Brabant@ec.europa.eu +32 460 75 09 98
Iulia Costea Iulia.Costea@ec.europa.eu +32 460 75 07 17

Marți, 17 septembrie: Comisia Europeană ia măsuri decisive împotriva drogurilor de sinteză
Știre: Comisia Europeană va prezenta propuneri de consolidare a capacității Uniunii Europene de a combate comercializarea „drogurilor legale” – noile substanțe psihoactive utilizate ca înlocuitor al drogurilor ilegale, cum ar fi cocaina și ecstasy. Conform noilor norme propuse de Comisie, procedura de interzicere și retragere de pe piață a drogurilor periculoase va fi mai rapidă, mai simplă și mai bine corelată cu riscurile implicate.
Context: În ultimii ani, câte o nouă substanță psihoactivă a fost detectată în medie săptămânal în UE și se preconizează că această tendință va continua și în următorii ani. Începând din 1997, statele membre au identificat peste 300 de substanțe, numărul acestora triplându-se între 2009 și 2012 (de la 24 în 2009 la 73 în 2012). Aproximativ 80% dintre aceste substanțe au fost detectate în mai multe state membre ale UE. Propunerile vin ca răspuns la avertismentele persistente primite de la Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) și de la Europol. Acestea răspund, de asemenea, apelurilor lansate de Parlamentul European și de statele membre în vederea actualizării Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului.
Eveniment: Vicepreședintele Reding va susține o conferință de presă în ziua respectivă.
Experții de la DG Justiție vor efectua o informare tehnică off-the-record. Un comunicat de presă (IP) și un document de referință (MEMO) vor fi făcute publice în ziua respectivă.
Surse:
Sala de presă a DG Justiție:
http://ec.europa.eu/justice/newsroom/index_en.htm
Pagina de internet a vicepreședintelui Reding:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding

Persoane de contact:
Mina Andreeva +32 2 299-1382 Mina.Andreeva@ec.europa.eu
Natasha Bertaud +32 2 296-7456 Natasha.Bertaud@ec.europa.eu
Miercuri, 18 septembrie: Comisia Europeană prezintă un proiect legislativ privind indicii de referință
Știre: În data de 18 septembrie, Comisia Europeană va adopta un proiect de regulament privind indicii de referință. Comisia își propune să rezolve astfel problemele legate de presupusa manipulare a LIBOR și EURIBOR, precum și a altor indici de referință pentru mărfuri și rate de schimb. Propunerea stabilește noi reguli de elaborare și utilizare a indicilor de referință la care fac trimitere instrumentele și contractele financiare, în vederea asigurării integrității acestora prin garantarea faptului că nu prezintă conflicte de interese, că reflectă realitatea economică pe care se presupune că o măsoară și că sunt utilizați corect.
Context: Indicii de referință influențează valoarea miilor de miliarde de euro reprezentând instrumente financiare la nivel global, precum și milioanele de credite ipotecare care fac referire la aceștia. Indicii determină sumele care trebuie plătite conform contractelor financiare, influențează valoarea activelor deținute de investitori și sunt utilizați la evaluarea performanței administratorilor de investiții. Orice îndoială cu privire la exactitudinea și integritatea indicilor de referință poate submina încrederea pieței, determina pierderi semnificative pentru consumatori și investitori și perturba buna funcționare a economiei reale. Noul regulament privind abuzul de piață (a se vedea MEMO/13/595) va garanta pedepsirea oricărei persoane care manipulează sau încearcă să manipuleze indicii de referință. Acesta va avea un efect descurajant, dar descurajarea nu este suficientă. Indicii de referință trebuie să fie calculați corect și să facă obiectul unei supravegheri corespunzătoare.
Eveniment: Conferință de presă a comisarului european Michel Barnier, precedată de o informare tehnică (detaliile urmează a fi anunțate). Un comunicat de presă și documentele de referință (MEMO) vor fi făcute publice în ziua respectivă.

Surse:
http://ec.europa.eu/internal_market/securities/abuse/index_en.htm
Pagina de internet a comisarului european Michel Barnier:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/barnier/index_en.htm
Persoane de contact:
Chantal Hughes +32 2 296 44 50 Chantal.Hughes@ec.europa.eu
Carmel Dunne +32 2 299 88 94 Carmel.Dunne@ec.europa.eu
Audrey Augier + 32 2 297 16 07 Audrey.Augier@ec.europa.eu

Joi, 19 septembrie – sâmbătă, 21 septembrie: Ziua europeană a cooperării 2013
Știre
: „Programele europene de cooperare teritorială vor fi mai orientate, mai strategice și mai bine susținute în perioada 2014-2020”, a declarat comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, în perioada premergătoare celei de-a doua aniversări a Zilei europene a cooperării (21 septembrie). Campania de anul acesta se desfășoară într-un moment important, Parlamentul European și statele membre fiind foarte aproape de încheierea unui acord final privind pachetul de regulamente care vor guverna următorul ciclu de finanțare a politicii regionale, precum și bugetul UE pe următorii șapte ani. Conform propunerii legislative în forma sa actuală, cooperării teritoriale europene (CTE) îi vor fi alocate 8,9 miliarde de euro – în creștere cu 1 miliard de euro față de perioada 2007-2013. Comisarul Hahn va aborda aspecte legate de viitorul CTE și de alte modele de cooperare, cum ar fi strategiile macroregionale ale UE în cadrul unei dezbateri în direct pe Twitter, organizată în data de 19 septembrie.
Context: Cooperarea teritorială europeană este un obiectiv-cheie al politicii regionale a UE. Regiunile și orașele din statele membre ale UE sunt încurajate să conlucreze și să învețe unele de la altele prin intermediul, rețelelor, proiectelor și programelor comune. Pentru perioada 2007-20013, există trei tipuri de programe de cooperare:
• programele de cooperare transfrontalieră la frontierele interne ale UE. Contribuția FEDER: 5,6
miliarde de euro.
• programele de cooperare transnațională, care acoperă zone de cooperare mai vaste, cum ar fi
Marea Baltică sau regiunile alpină și mediteraneană. Contribuția FEDER: 1,8 miliarde de euro.
• programul de cooperare interregională (INTERREG IVC) și 3 programe referitoare la crearea de
rețele (Urbact II, INTERACT II and ESPON), care acoperă toate cele 28 de state membre ale UE. Acestea oferă cadrul necesar schimburilor de experiență între organismele regionale și locale din diferite țări. Contribuția FEDER: 445 milioane de euro. Viitoarele programe CTE vor trebui să pună accentul pe aceleași aspecte ca și celelalte programe de politică regională și să canalizeze investițiile către domeniile cu un potențial de creștere real. Cu toate acestea, spre deosebire de alte programe care trebuie să aloce anumite fonduri cercetării, tehnologiei informației, IMMurilor și economiei cu emisii scăzute de dioxid de carbon, programele de cooperare transfrontaliere și transnaționale pot opta să aloce 80% din fonduri oricăror patru domenii de investiții din cele 11 priorități definite în proiectele de regulamente propuse.
Eveniment: Pentru a sărbători cooperarea teritorială – „Sharing borders, growing closer” (Să depășim granițele pentru o cooperare sporită), numeroase programe ale UE își vor uni forțele pentru a arăta rezultatele și avantajele cooperării transfrontaliere între regiuni; peste 100 de evenimente vor avea loc în 30 de țări în zilele și săptămânile care urmează. Un comunicat de presă va fi disponibil în data de 18 septembrie. 

Persoane de contact:
Shirin Wheeler Shirin.wheeler@ec.europa.eu +32 2 296 65 65
Annemarie Huber Annemarie.Huber@ec.europa.eu +32 2 299 33 10