Comunicate de presa

 • Miercuri, 15 februarie, Comisia Europeană a solicitat României, Ciprului și Franței să asigure deplina punere în aplicare a Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi.

  Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
  http://ec.europa.eu/romania/news/20171502_aviz_motivat_neaplicarea_normelor_privind_precursorii_explozivi_ro

 • Comisia a solicitat României miercuri, 15 februarie, să respecte principiul accesului egal la apele și resursele UE din Marea Neagră. Într-un aviz motivat, Comisia și-a exprimat opinia că România nu a reușit să respecte acest principiu, în urma unei serii de incidente care au implicat nave care arborează pavilionul Bulgariei.

  Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
  http://ec.europa.eu/romania/news/20171502_aviz_motivat_domeniul_pescuitului_ro

 • Comisia a decis miercuri, 15 februarie, să trimită scrisori de punere în întârziere României și Ungariei, pentru că normele lor naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare contravin legislației UE.

  De asemenea, Comisia a trimis avize motivate României, precum și Ciprului, Finlandei și Irlandei, solicitându-le să transpună Directiva privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice (Directiva 2013/53/UE).

  Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
  http://ec.europa.eu/romania/news/20171502_decizii_neindeplinire_obligatii_piata_interna_ro

 • Elevii Colegiului Economic “Virgil Madgearu” vor reprezenta România la reuniunea „Europa ta, părerea ta”

  „Europa ta, părerea ta” este o reuniune la care participă tineri europeni din UE și țări candidate pentru a dezbate viitorul Europei, și care va avea loc la sediul Comitetului Economic și Social European (CESE), la Bruxelles, în perioada 30 – 31 martie 2017.

  Mai multe detalii în pagina: https://ec.europa.eu/romania/news/20171602_elevii_colegiului_virgil_madjaru_la_yeys_ro.

 • Aviz motivat pentru Romania privind normele in materie de audit

  Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
  http://ec.europa.eu/romania/news/20171502_aviz_motivat_norme_audit_ro

 • Romania trimisa in fata Curtii de Justitie a UE din cauza depozitelor de deseuri neconforme cu normele europene. Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
  http://ec.europa.eu/romania/news/20171502_romania_in_fata_cjue_depozitare_ilegala_deseuri_ro
 • România este unul dintre cele 8 state membre cărora Comisia le-a transmis miercuri, 15 februarie, un aviz motivat privind neîndeplinirea obligației de transpunere completă în legislația națională a normelor privind dreptul cetățenilor UE de a lucra într-un alt stat membru.
  Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
  http://ec.europa.eu/romania/news/20171502_avize_motivate_libera_circulatie_detasarea_lucratorilor_ro
 • Concursul Juvenes Translatores 10: felicitări câștigătoarei din România, Alina Cristiana Tache!
  Comisia Europeană a anunțat astăzi numele câștigătorilor concursului său anual de traducere „Juvenes Translatores”. Câștigătoarea din România este Alina Cristiana Tache, elevă în clasa a XI-a la profilul filologie bilingv engleză, din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești.
  28 de elevi din învățământul secundar, câte unul din fiecare stat membru, vor fi invitați la Bruxelles pe 6 aprilie pentru a-și primi trofeele de la comisarul european responsabil pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger. Pe lângă trofeu, câștigătorii vor primi un premiu și o diplomă. Poveștile de succes ale concursului nu se termină aici: la 1 februarie Comisia Europeană a primit în rândurile sale primul traducător permanent care și-a început cariera ca laureat Juvenes Translatores.
  „Îi adresez felicitările mele elevei Alina Cristiana Tache, câștigătoarea din România a celei de-a zecea ediții a concursului! Părinții și profesorii săi trebuie să fie foarte mândri de această realizare și o aplaud pentru că a răspuns provocării și a dat dovadă de un talent atât de promițător. Limbile străine ne deschid mintea și înlătură bariere. Ne ajută să înțelegem alte popoare și culturi. Felicitări tuturor celor 28 de elevi câștigători de astăzi, pentru creativitatea și flerul de care au dat dovadă în toate cele 24 de limbi ale UE. Bravo tuturor!”, a spus comisarul Günther Oettinger.
  Pentru a zecea oară din 2007, peste 3 000 de elevi din întreaga Uniune Europeană au tradus texte având ca subiect limbile străine și traducerea. Ei au putut alege oricare dintre cele 552 de combinații posibile între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE. Pasionată de limbile străine și deja extrem de interesată de profesia de traducător, câștigătoarea din România a tradus din germană în română și este convinsă că obținerea premiului Juvenes Translatores va avea consecințe pozitive asupra viitoarei sale cariere.
  „Alina este o elevă merituoasă, extrem de dedicată pasiunii ei pentru limbile străine, în special pentru limba germană, unde este nevoie de mult mai multă muncă și motivație pentru a atinge nivelul performanței. Ce este însă uimitor în privința Alinei este faptul că, deși nu a călătorit și nu a învățat în țările de limbă germană, reușește cu multă ușurință și naturalețe să atingă în eseurile și traducerile ei subtilități ale limbii germane care atestă nu numai talentul său, ci și efortul și pasiunea care îl susțin”, a declarat profesoara ei de limba germană, dna Carmen Minculescu.
  Context
  Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene a organizat Concursul „Juvenes Translatores” („Tineri Traducători”, în latină) în fiecare an, începând din 2007. Obiectivul său este de a promova studiul limbilor străine în școli și de a le oferi tinerilor elevi posibilitatea să vadă cum este să fii traducător. Concursul se adresează liceenilor în vârstă de 17 ani și se desfășoară simultan în toate școlile selectate din întreaga UE. Concursul i-a inspirat și i-a încurajat pe unii participanți să studieze limbile străine și la nivel universitar, pentru a deveni apoi traducători profesioniști.
  Acest an marchează cea de a 10-a ediție a concursului și cea de a 60-a aniversare a nașterii Uniunii Europene. Traducerea a reprezentat o parte integrantă din UE încă de la început și a făcut obiectul celui dintâi regulament din 1958, începând cu 4 limbi și ajungând la 24, ceea ce arată că utilizarea tuturor limbilor a fost o temă centrală în toți acești ani.
  Pentru mai multe informații:
  – Juvenes Translatores: http://ec.europa.eu/translatores
  – Urmăriți activitatea comisarului Günther H.Oettinger pe Twitter: @GOettingerEU
  – Urmăriți Direcția Generală Traduceri pe Twitter: @Translatores
  Persoană de contact:
  Liliana Comănescu
  tel. 021/203.54.85
 • Semnare acord pentru servicii consiliere
 • Vizita HRVP Federica Mogherini in Romania
 • La data de 5 octombrie întreg mapamondul sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei, o ocazie potrivită pentru a conştientiza rolul pe care educaţia îl are în formarea tinerilor şi în dezvoltarea societăţii, în general.
  Cu acest prilej, Reţeaua Naţională a Centrelor de Informare Europe Direct a hotărât să marcheze această zi printr-un eveniment sau o serie de evenimente dedicate, sub genericul Ziua Centrelor Europe Direct.
  Fiecare Centrul Europe Direct din ţară se va implica în organizarea unor evenimente care se vor desfăşura simultan în fiecare dintre cele 31 de comunităţi vizate de cele 31 de centre de informare, acoperind astfel nevoia de informare a comunităţii locale, cât şi conectarea la realitatea acesteia.
  Pentru a vedea toate activităţile reţelei Europe Direct organizate cu această ocazie, vă invităm să răsfoiţi Story Map-ul care vă va introduce în universul evenimentelor organizate de Centrele de Informare Europe Direct din România şi să participaţi în cadrul acestor activităţi: https://uploads.knightlab.com/storymapjs/3b4c19a60faf6a7c3fa5f7755c3cbcdc/ziua-centrelor-europe-direct/index.html.
  Centrele Europe Direct reprezintă un punct de contact local pentru toate instituţiile UE şi cooperează cu alţi parteneri de informare activi. Ele completează şi susţin activitatea Reprezentanţelor Comisiei Europene şi a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local şi regional.
 • Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu l-a primit astăzi, 7 octombrie 2016, la Bruxelles, pe preşedintele Consiliului Concurenţei din România, Bogdan Marius Chiriţoiu. Cei doi au discutat în principal despre rolul pe care Consiliului Concurenței  îl poate avea în folosirea fondurilor europene structurale și de investiții din perioada de programare 2014 – 2020. http://ec.europa.eu/romania/news/07102016_intalnire_corina_cretu_bogdan_chiritoiu_ro.htm
 • 5000 de participanţi veniţi din toată Europa – reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale, instituţii europene, parteneri economici, universităţi şi alte entităţi – se întâlnesc la Bruxelles de luni, 10 octombrie, până joi, 13 octombrie, pentru a participa la cea mai importantă adunare europeană din domeniul politicilor urbane şi regionale. http://ec.europa.eu/romania/news/10102016_editia_14_saptamana_europeana_regiunilor_oraselor_ro.htm.
 • Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, dl Carlos MOEDAS, va efectua o vizită oficială în România în data de 11 octombrie 2016.  http://ec.europa.eu/romania/news/agenda/07102016_carlos_moedas_viziteaza_romania_ro.htm
 • Întâlnirea Comisarului european Corina Crețu cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip
 • CE lansează Raportul de țară 2016